Frida Karlsson vid starten för SM-tremilen i våras. Ett lopp hon fick bryta på grund av fotproblem. FOTO: Hans Olsson.

Frida Karlsson vid starten för SM-tremilen i våras. Ett lopp hon fick bryta på grund av fotproblem. FOTO: Hans Olsson.

Frida Karlsson har fått ordning på fötterna

I stort sett hela vintern brottades Frida Karlsson med fotproblem som gjorde att det krampade i fötter och benhinnor.
På VM kunde hon hantera problemen och åkte hem med två silver och ett brons. På SM-tremilen i våras fick hon dock bryta för det gjorde så ont. Nu är det dock ljusare tider för 21-åringen från Sollefteå.
– Jag kommit i gång väldigt bra med träningen. Det som jag ser som den stora nyckeln i år är att hitta en balans där jag inte kör för hårt och går över gränsen och får skador och känningar, säger Frida Karlsson till Längd.se.

Det var definitivt ingen smärtfri säsong för Frida Karlsson i vintras. I inledningen av säsongen hade hon ljumskproblem. Under Tour de Ski gjorde hon chins i en dörrkarm på rummet, karmen släppte och hon skadade benet och sätet så illa att hon sedan fick bryta touren. Problemet med fötterna kom också tidigt på säsongen. Trots detta levererade Frida på VM i Oberstdorf med två silver och ett brons. Bronset på tremilen tog hon trots en rejäl krasch där hon skadade armen.

När Frida skulle avsluta säsongen med SM-tremilen i Kalix och slåss om guldet med Ebba Andersson tvingades hon bryta på grund av smärtan i benhinnorna orsakade av fotproblemen.

Nu är dock läget ett annat och Frida har börjat hårdträningen mot vinterns OS i Peking.

Hur är statusen med fötter och övriga kroppsdelar för tillfället?
– Det är bra, jag har fått väldigt bra hjälp. Jag kör fortfarande mycket rehab och prehab för att hålla det bra nu. Jag har kommit i gång fint med träningen och tycker det känns bra, berättar hon.

Vad har du fått för hjälp?
– Dels har vi fått justera pjäxorna väldigt mycket genom att värma ut och få till rätt vinklar. Justerat så de sitter bra efter mina fötter. Jag har också gjort nya sulor med en ortoped.

– Jag jobbar mycket med att stärka vissa muskler och gör många övningar för att aktivera rätt muskler och hitta tillbaka till rätt rörelsemönster igen.

Handlar det bara om fötterna eller hur du rör dig totalt sett i till exempel skejt?
– Det börjar i fötterna men eftersom det justerar hur det blir längre upp så har jag sett att när jag gör de här övningarna så kan jag få med mig skuldror, mage och säte bättre. Det handlar om en hel kedja som kopplas rätt, förklarar Karlsson.

Då känns det positivt då med tanke på hur jäkligt det kändes för dig kring SM och tidigare?
– Ja precis. Jag har egentligen strulat med det här hela säsongen till och från. De gånger jag varit lite för belastad i kroppen har det verkligen inte gått. När jag varit ganska fräsch har jag ändå kunnat hållit det på en bra nivå och kunnat prestera väldigt bra.

Var det på grund av det här du åkte VM med skitahlonpjäxor i alla lopp?
– Ja, jag började egentligen en månad innan VM och åkte varenda pass och alla tävlingar hela säsongen ut med de skitahlonpjäxorna.  Det var ett par två år gamla, men de var för att det var typ de enda pjäxorna jag kunde ha för mina fötter så jag inte fick kramp.

Det är inte idealiskt att åka klassiskt med sådana pjäxor!
– Nej, verkligen inte. Jag tror det ska bli bättre nu då, säger Frida med ett leende.

Har det här påverkat träningen under våren?
– Man får ju ofta känningar och skador för att man ligger på en lite för hög belastning. Efter VM så började jag verkligen att ta det lugnt och försöka få tillbaka lite överskott. Låta kroppen få vila upp sig lite.

– Sedan har jag kommit i gång väldigt bra med träningen. Det som jag ser som den stora nyckeln i år är att hitta en balans där jag inte kör för hårt och går över gränsen och får skador och känningar. Jag ska hålla väldigt nära kontakt med en fysio och hela tiden följa utvecklingen så jag inte blir för sliten och undvika överbelastningsskavankerna.

Har fotproblemen stört löpning också?
– Det har påverkat lite grann. Jag har varit ganska försiktig när jag kommit i gång på riktigt med löpningen, inte vridit på knappen helt utan tagit det succesivt. Nu är jag i full gång och det går jättebra.

– Man måste ju vänja in sig vid nya sulor och allt. Jag har försökt vara lite klokare bara.

Vad är fokus i sommar? Det du pratar om, rätt balans, är det som är den stora grejen?
– När jag tränar kommer jag träna hårt. Mina pass kommer vara 110 procent. Sedan ska jag se till att totalen ändå blir på en jämn nivå. Det ska inte bli kör, kör, kör, stopp. Jag ska hämta hem träningen och fokusera på återhämtning. Välja mina kamper, när det är viktigt att ha 110 procents insats och när man ska ta det lite lugnare och ha ett annat syfte.

Har du något favoritträningspass på sommaren?
– Jag tycker ju om att springa och springa med stavar uppför, jag gillar uppförsträning mycket. Det handlar väl lite om att man är stark på det, säger Frida och skrattar;

– Man gillar ju att göra det man är bra på höll jag på att säga. Men jag tänker också att jag ska fokusera på mina styrkor i år. Så det blir nog en del sådana pass.

När det kommer till löpning uppför så är Hallstatestet en klassiker bland skidåkare. Förra sommaren sprang Ebba Andersson på rekordtiden 8.56. Något som sedan Frida putsade till 8.36 och därefter till 8.32.

Hallstatestet handlar om löpning 1800 meter med 210 höjdmeter uppför Hallstabacken i Sollefteå.

På frågan om det blir något nytt test i sommar säger Frida så här:
– Det kommer nog komma mer in mot hösten när jag ska börja köra tuffare intervaller. Just nu ligger jag mer i tröskeltempo. Jag ska ligga längre tid där på passen men inte gå på rött.

Hur ser de tuffaste passen ut den här perioden?
– Jag kör mycket rullband med Per (Nilsson) min tränare. Där har vi väldigt bra kontroll, vi tar mycket laktat och ser att jag ligger på rätt nivå. Där kan vi köra väldigt tuffa pass. Passen blir effektiva, man ligger i en hög belastning väldigt länge och jag kan köra hur brant jag vill nästan. Man kan ta jättemycket höjdmeter. De tuffaste passen är när jag ligger väldigt länge på tröskeln, en och en halv timme någonting, berättar Karlsson och fortsätter;

– Jag har ett eget rullband nu. Jag har ett litet gym i mamma och pappas garage. Det är jättebra nu i corona-tider, att jag slipper gå på vanligt gym.

Vad tar dig vidare i utvecklingen. Är det att kunna göra den typen av pass ganska ofta?
– Jag tror det. Det blir en grund att bygga hjärt- och lungkapacitet. Närmare säsong kommer jag fila på mer detaljer. Jag kommer alltid ha med teknikjobbet. Nu har jag också börjat jobba mer kontinuerligt med Marcus Bystedt som fysio kring styrketräning. Det känns som jag gör det lite bättre nu.

Vad är skillnaden mot förut med Bystedt?
– Vi har bättre kommunikation och följer upp det bättre nu. Förut har jag bara kört på. Nu har vi det mer levande och vi kan justera efter hand.

Är det fortfarande så att du vill gasa i träningen och din tränare Per får bromsa?
– Lite så är det väl. Jag tror ju på det vi sätter upp men vi sätter verkligen upp det tillsammans. Det är inte så att jag tar emot ett program och följer det blint. Det skulle inte passa mig. Jag vill ha kontroll över det jag gör och vara delaktig i min träning. Vi jobbar tillsammans för att det ska kännas rätt och att båda ska tro på det.

Några av de tuffaste träningspassen kör Frida på rullband i mamma och pappas garage. FOTO: Frida Karlssons Instagram.Några av de tuffaste träningspassen kör Frida på rullband i mamma och pappas garage. FOTO: Frida Karlssons Instagram.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.