Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu gör FIS som IBU och förbjuder C8-fluorvalla. FOTO: Bildbyrån/Joel Marklund.

Nu gör FIS som IBU och förbjuder C8-fluorvalla. FOTO: Bildbyrån/Joel Marklund.

FIS ändrar sig och gör som IBU – förbjuder C8-fluorvalla

I går kom beskedet att Internationella skidförbundet (FIS) skjuter på fluorförbudet till efter nästa säsong. Samtidigt sa Internationella skidskytteförbundet att man förbjuder C8-fluorvalla.
Idag har FIS ändrat sig och går på samma linje som IBU.

C8-vallor blir med andra ord inte tillåtet att använda under kommande säsong medan C6, som är tillåtet enligt EU-reglementet, fortfarande får användas under säsongen 2021/2022.

Så här skriver FIS på sin sajt under onsdagen:

”Med tanke på hälsoriskerna och miljöhänsynen i samband med fluorvallor är FIS fortfarande inställda på att införa ett fullständigt fluorförbud och att utveckla testmetoder för att säkerställa fluorfria tävlingar i framtiden.
Implementeringen av en Fluor Tracker som omedelbart kommer att upptäcka förekomsten av fluorvalla på skidor har skjutits upp till efter säsongen 2021/2022. Under den följande säsongen kommer enheten att testas ytterligare under tävlingssäsongen, utan straffpåföljd.
Processen med att implementera var tyvärr inte möjligt att testa tillräckligt under den senaste säsongen på grund av situationen med Covid-19. Rapporter om nästa steg i utvecklingen av en Fluor Tracker och effekten av C8-förbudet kommer att förberedas för FIS council under hösten 2021.
FIS bibehåller sin inrikting att utveckla en pålitlig testmetod som garanterar integriteten under tävlingar.”

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...