Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maja Dahlqvist ser fram att få tävla tillsammans med killarna i landslaget när det blir när mixade stafetter på Svenska Skidspelen i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maja Dahlqvist ser fram att få tävla tillsammans med killarna i landslaget när det blir när mixade stafetter på Svenska Skidspelen i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

”Det blir superkul att köra ihop med killarna”

I flera år har Falun uppfunnit nya tävlingsformat på nationell nivå. Nu blir man först ut i världscupen med damer och herrar i samma stafettlag när mixade stafetter tar plats på Svenska Skidspelens program.
– Det blir superkul att köra ihop med killarna, säger världsmästaren i teamsprint, Maja Dahlqvist.

I februari välkomnas skideliten och förhoppningsvis de stora publikskarorna till Lugnets skidstadion för det 70e Svenska Skidspelen. Tradition i all ära men i år antas en ny riktning för skidåkningens framtid med premiär i Falun: mixad stafett ska genomföras med damer och herrar blandade i samma lag.

– Falun har en framåtlutad inställning inför utveckling och nytänkande så när frågan kom om mixade stafetter gav vi utan betänketid ett självklart ja. Det finns en tradition av att vara innovativ och att sikta lite högre, säger Ulrika Back Eriksson VD för Svenska Skidspelen.

Med den framåtlutade inställningen har Falun vid flera tillfällen tagit nya grepp och testat annorlunda tävlingsformat de senaste åren. Mixad stafett genomfördes på nationell seniornivå förra året och under den gångna vintern stod lika distanslängder för damer och herrar på programmet.

– Mixad stafett på nationell nivå var en succé. Fler klubbar kunde delta och lagsammanhållning stärkes när damer och herrar kämpade mot samma mållinje. Samtidigt var underhållningen stor med omkastningar i resultatlistorna och taktiska drag i laguppställningar, säger Johan Eriksson klubbledare i Falun/Borlänge SK.

Vid Svenska Skidspelen står mixad stafett och mixad sprintstafett på programmet. Fyra respektive två åkare utgör lagen i de två skilda tävlingsformaten med en könsfördelning om hälften damer och hälften herrar. Något även åkarna verkar se fram emot.

– Superkul att köra ihop med killarna. Dam- och herrlaget har haft del i varandras framgångar genom grym lagsammanhållning det senaste året så det kommer verkligen vara peppade lag som ställer sig på start tillsammans, säger Maja Dahlqvist.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...