Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maja Dahlqvist ser fram att få tävla tillsammans med killarna i landslaget när det blir när mixade stafetter på Svenska Skidspelen i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maja Dahlqvist ser fram att få tävla tillsammans med killarna i landslaget när det blir när mixade stafetter på Svenska Skidspelen i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

”Det blir superkul att köra ihop med killarna”

I flera år har Falun uppfunnit nya tävlingsformat på nationell nivå. Nu blir man först ut i världscupen med damer och herrar i samma stafettlag när mixade stafetter tar plats på Svenska Skidspelens program.
– Det blir superkul att köra ihop med killarna, säger världsmästaren i teamsprint, Maja Dahlqvist.

I februari välkomnas skideliten och förhoppningsvis de stora publikskarorna till Lugnets skidstadion för det 70e Svenska Skidspelen. Tradition i all ära men i år antas en ny riktning för skidåkningens framtid med premiär i Falun: mixad stafett ska genomföras med damer och herrar blandade i samma lag.

– Falun har en framåtlutad inställning inför utveckling och nytänkande så när frågan kom om mixade stafetter gav vi utan betänketid ett självklart ja. Det finns en tradition av att vara innovativ och att sikta lite högre, säger Ulrika Back Eriksson VD för Svenska Skidspelen.

Med den framåtlutade inställningen har Falun vid flera tillfällen tagit nya grepp och testat annorlunda tävlingsformat de senaste åren. Mixad stafett genomfördes på nationell seniornivå förra året och under den gångna vintern stod lika distanslängder för damer och herrar på programmet.

– Mixad stafett på nationell nivå var en succé. Fler klubbar kunde delta och lagsammanhållning stärkes när damer och herrar kämpade mot samma mållinje. Samtidigt var underhållningen stor med omkastningar i resultatlistorna och taktiska drag i laguppställningar, säger Johan Eriksson klubbledare i Falun/Borlänge SK.

Vid Svenska Skidspelen står mixad stafett och mixad sprintstafett på programmet. Fyra respektive två åkare utgör lagen i de två skilda tävlingsformaten med en könsfördelning om hälften damer och hälften herrar. Något även åkarna verkar se fram emot.

– Superkul att köra ihop med killarna. Dam- och herrlaget har haft del i varandras framgångar genom grym lagsammanhållning det senaste året så det kommer verkligen vara peppade lag som ställer sig på start tillsammans, säger Maja Dahlqvist.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...