Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I morgon väljs en ny FIS-president. Förbundet som bara har haft fyra olika personer på posten sedan det bildades 1924. FOTO: Längd.se.

I morgon väljs en ny FIS-president. Förbundet som bara har haft fyra olika personer på posten sedan det bildades 1924. FOTO: Längd.se.

Krönika: FIS på ny kurs - med ny president?

I morgon väljer FIS, det internationella skidförbundet, en ny ordförande.
Vår gästkrönikör Erik Wickström spekulerar i vad morgondagens val kan innebära för längdskidsporten.

FIS bildades 2 februari 1924 i Chamonix i Frankrike med den svenske generallöjtnanten Ivar Holmquist som organisationens första ordförande. Sedan starten 1924 har FIS endast haft – håll i er nu – totalt fyra olika ordföranden.

Den norska överadjutanten Nikolai Ramm Østgaard (ej att förväxla med den skidbekante komikern Nicolay Ramm) tog vid efter Holmquist innan det var dags att lämna över styret till Schweiz 1951.

Genom Marc Hodler och Gian-Franco Kasper har Schweiz stått för ordförandeskapet sedan dess. Det är också just i detta alpland där FIS har sitt huvudkontor.

24 år i snitt
På FIS hemsida går det att läsa att de vill ”arbeta för att öka antalet utövare av vintersporter”. Och visst har förbundet genom åren gjort massvis med bra saker för att främja alpint och de nordiska grenarna.

Men det är inte svårt att i grunden ifrågasätta FIS. Varför får ledarna sitta kvar på sina poster 24 år i snitt (en amerikansk president får sitta max åtta år)? Varför har ingen kvinna varit ordförande? Varför bara schweizare, FIS ”hemland”, sedan 1951? Varför läggs FIS-kongressen enligt tradition på platser som Cancún (Mexiko), Antalya, Miami och Rio de Janeiro, gärna i kombination med femstjärniga hotell?

Höjd tröskel till sporten
Som längskidfantast når frustrationen på FIS ständigt nya höjder. Två exempel är reglerna kring stavlängder samt stakfria zoner i klassiska lopp, som för några år sedan infördes för att FIS av diffusa anledningar vill undvika att åkare tävlar utan fästvalla.

Som en konsekvens av detta raderar man ett av de mest spännande momenten i dagens skidtävlingar, den då vissa stakar och andra åker med fäste. Många tittare uppskattar att se hur stakaren kanske tappar uppför för att sedan ta igen tid i de mer lättåkta partierna.

En betydligt värre konsekvens av FIS antistakagenda är att det är ytterligare en del som höjer tröskeln till vår fina sport, både för utövare och fans. Med två åkstilar, stavregler, stakfria zoner, vimsiga fluorförbud, bonussekunder på tourer som inte ens åkarna själva förstår och ett ständigt skifte i världscupens tävlingsprogram (både sett till tävlingsformaten och orterna) lever längdskidsporten farligt. Särskilt med tanke på de milda vintrarna samt att det är få nationer i toppen av resultatlistorna.

De fyra kandidaterna
Valet i morgon står mellan fyra kandidater:

  • Mats Årjes, Sverige, nominerad av Svenska skidförbundet
  • Johan Elisasch, Sverige/Storbritannien, nominerad av Brittiska vintersportförbundet
  • Urs Lehmann, Schweiz, nominerad av Schweiziska skidförbundet
  • Sarah Lewis, Storbritannien, nominerad av Belgiska skidförbundet

Årjes är idag vice ordförande i FIS och har sedan tidigare erfarenhet både som ordförande och förbundsdirektör för Svenska skidförbundet. Idag är han ordförande för Sveriges olympiska kommitté. Blir han vald kommer han se över hela organisationen och se över reglerna kring i hur många år en ordförande kan hålla i klubban.

Londonbon Elisasch – som ibland kallas ”den svenska miljardären” med hänvisning till att han är från Djursholm – är idag ägare och vd för skidmärket Head. Eliasch pratar mycket om att göra FIS sporter TV-vänliga i sin kandidatur.

Lehmann har ett VM-guld i störtlopp från 90-talet och har haft rollen som ordförande i Schweiz skidförbund sedan 2008. Han har en hel hemsida för sin kandidatur där han på startsidan lyfter fram det något defensiva citatet ”Jag vill se ett enat FIS som stöttar både de aktiva och nationsförbunden”.

Lewis var generalsekreterare i FIS i 20 år innan hon sparkades i höstas. FIS gick då ut med ett pressmeddelande med den legendariska formuleringen att hon lämnar sin post på grund av ”total brist på förtroende”, en formulering de senare friserade lite grann. Lewis ansågs använda FIS plattform till sin egen kandidatur till ordförandeposten. Även Lewis nämner termer som enighet, transparens och trovärdighet i sin kandidatur.

Tydlighet och riktning
Sett till vad tre av fyra kandidater verkar gå till val på råder det inga tvivel om att det stormar internt i FIS.

Det är bara att hoppas att den som blir vald fokuserar både på arbetet utåt och inåt.

Det längdskidåkningen behöver från FIS just nu är en tydlighet, en riktning och en långsiktighet i sin strategi. Vad längdskidåkning inte behöver är krångliga regler, förbud, ständiga ändringar i tävlingsprogrammet och personer som sitter för länge på sina poster.

FAKTA

Presidenter i internationella skidförbundet (FIS) sedan bildande av förbundet den 2 februari 1924 i Chamonix, Frankrike:
1. Ivar Holmquist, Sverige 1924–1934
2. Nicolai Ramm Østgaard, Norge 1934–1951
3. Marc Hodler, Schweiz 1951–1998
4. Gian-Franco Kasper, Schweiz 1998 – 2021
5. ? 2021 –

Kandidater till valet av ny FIS-president fredagen den 4 juni 2021:

  • Mats Årjes, Sverige, nominerad av Svenska skidförbundet
  • Johan Elisasch, Sverige/Storbritannien, nominerad av Brittiska vintersportförbundet
  • Urs Lehmann, Schweiz, nominerad av Schweiziska skidförbundet
  • Sarah Lewis, Storbritannien, nominerad av Belgiska skidförbundet
     

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...