Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Teemu Virtanen siktar på att ta tillbaka världsrekordet på 24-timmars längdskidåkning i vinter. Rekordförsöket sker på Stockholms Stadion. FOTO: Richard Ström, Red Bull Content Pool.

Teemu Virtanen siktar på att ta tillbaka världsrekordet på 24-timmars längdskidåkning i vinter. Rekordförsöket sker på Stockholms Stadion. FOTO: Richard Ström, Red Bull Content Pool.

Världsrekordförsök: Virtanen siktar mot 50 mil på ett dygn

Nästa vinter vill Teemu Virtanen, inne på Stockholms Stadion, försöka att återfå världsrekordet i 24-timmars längdskidåkning som för närvarande hålls av hans finska landsman Hans Mäenpää.
Målet är att skida närmare 1200 varv på löparbanan för att komma förbi rekordsträckan 472 kilometer, på ett dygn!
Som del av hans förberedelser ska 53-årigen åka 160 mil rullskidor från Hanko, Finlands sydligaste punkt, till Utsjoki, motsvarande punkt högst norrut.

När temperaturerna sjunker tillräckligt lågt för att producera konstsnö förvandlas de 400 meter långa löparbanorna i friidrottsarenan, som byggdes till sommar-OS 1912, till ett mycket uppskattat skidspår. Oavsett tid på dygnet lockar slingan mängder av motionärer i Stockholmsregionen som rundar fotbollsplanen och nöter mil efter mil inför stundande långlopp runtom i landet. Ingen har dock varvat banan 1180 gånger under ett och samma pass för att komma upp till världsrekorddistansen.

– Givet att förhållanden är perfekta, servicen fungerar enligt plan och jag får till en bra dag så är jag övertygad om att det finns en chans att slå rekordet, förklarar Teemu Virtanen.

Förberedelserna är redan i full gång
Finländaren ville redan attackera rekordet under vintern 2019/20, men varma temperaturer satte tyvärr stopp för hans försök. Efter att mer eller mindre ha befunnit sig i lock-down hemma i Lahtis, Finland sedan dess har Teemu haft full fokus på träning. Under gångna vintern skidade han ihop inte mindre än snäppet otroliga 6500 kilometer. Som sin enda tävling under 2021 slutade Teemu på nionde platsen i 22 mil långa Red Bull Nordenskiöldsloppet – Elite, där han avverkade världens längsta skidlopp på 12:17:23.

För att slå rekordet den 19 februari 2022 krävs dock att Virtanen ytterligare höjer tempot. Försöket i Stockholm innebär nämligen inte bara att han behöver skida nästan 1200 varv inne på Stadion utan han behöver också hålla en snitthastighet runt 20 km/h (3 min/km) för att lyckas. För att kompensera för troliga hastighetsdippar under rekordförsöket gäller det dessutom att inleda i ett högre tempo när kroppen är som fräschast. Det i sin tur öppnar upp för ett till rekord längs vägen.

Går allt som planerat kommer Virtanen att avverka de första 22 milen på under tio timmar – en prestation som ännu ingen har uppnått på Nordenskiöldsloppsdistansen. Det gällande banrekordet i Jokkmokk innehas av norske långdistansproffset Andreas Nygaard. 2017 vann han 22-milsloppet med en tid på 11:48:07. Många anser att en tid under 10 timmar för 220 kilometer vore något av en drömgräns att slå. En grupp farthållare kommer att turas om för att hjälpa Virtanen att hålla tempot uppe.

Namnen bakom rekordet
Att Teemu Virtanen kan åka skidor både långt och länge har han bevisat förut. Redan år 2010 tog han världsrekord genom att skida 433 kilometer på 24 timmar. Sedan dess har få åkare lyckats åka längre under ett dygn. 2016 kom svenske längdprofilen Erik Wickström 5 kilometer längre. Men båda rekorden formligen pulveriserades 2018 när Hans Mäenpää satte ett nytt officiellt världsrekord på hemmaplan i finska Levi. På 24 timmar stakade Mäenpää otroliga 472 kilometer!

Finlands längd på rullskidor
Innan det bär av med rekordförsök i svenska huvudstaden väntar ännu en tuff resa på Teemu när han från och med den 10 juni börjar åka rullskidor genom hela Finland från söder till norr.

– Planen är att åka långt över 10 mil per dag. Naturligtvis spelar vädret och vägförhållanden en stor roll i en utmaning som denna. Oavsett är mitt mål att avsluta långt före midsommar, förklarar Virtanen den stundande utmaningen.

– Det här blir uppenbarligen en bra förberedelse inför det kommande världsrekordförsöket. Dessutom vill jag uppmuntra och inspirera alla skidåkare att träna väl under sommaren och främja ultralång skidåkning, som ännu inte är alltför populär inom längdskidåkningssporten. Rullskidåkning är ju givetvis den bästa möjliga träningsmetoden för skidåkare, fortsätter han entusiastiskt.

FAKTA:

Teemu Virtanens kommande världsrekordförsök
Datum: 19/20 februari 2022
Starttid: 10:00 CET
Ort: Stockholm Stadion

Rekordets historia
476 180 km – Eirik Asdöl i Asker (NOR), 2021 (inofficiellt, blandad teknik)
472 007 km – Hans Mäenpää i Levi (FIN), 2018
438 575 km – Erik Wickström i Vålådalen (SWE), 2016 (inofficiellt)
433 459 km – Teemu Virtanen i Kuortane (FIN), 2010
415 500 km – Seppo-Juhani Savolainen (FIN), 1988

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...