Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och forskning.
– Vårt gemensamma mål är att utveckla skidskyttesporten nationellt och internationellt, säger Rikard Grip, Generalsekreterare på Skidskytteförbundet.

– För att det ska vara möjligt krävs spetskompetens och tillgång till den senaste forskningen. Samarbetet med Mittuniversitetet ger oss möjlighet att fortsätta ligga i frontlinjen och därmed förutsättningar att sträva mot vår vision som är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte, fortsätter Grip.

Skidskytteförbundet och Mittuniversitetet samarbetar sedan många år inom flera områden genom skidskytteuniversitetet, olika forsknings- och utvecklingsprojekt, WCR (World Championship Region) samt utbildning och testverksamhet. Syftet med det nya avtalet är att fördjupa och vidga samarbetet. Det kan ske genom delade tjänster, samverkansdoktorander, verksamhet för barn- och ungdom liksom en mängd andra områden.

– Det här är ytterligare ett led i att bygga upp långsiktigt hållbara forsknings- och utvecklingssamarbeten med idrotten, i det här fallet skidskyttet. Avtalet säkrar landslagets tillgång till forskningskompetens och det ger oss utökade möjligheter att arbeta nära elitaktiva för att vidareutveckla vår spetsforskning inom idrott och prestation, säger Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet.

I avtalet regleras bland annat testverksamheten där riktmärket är att skidskyttet ska ges två testtillfällen årligen för cirka 40 elitaktiva och samtidigt får Mittuniversitetets forskare rätt att nyttja de fysiologiska testerna för utvärdering och forskning i samråd med Skidskytteförbundet. Skidskyttet får tillgång till Mittuniversitetets labb, däribland höghöjdskammaren, för träning och även här får forskare rätt att använda testdata från landslagsaktiva efter dialog med Skidskytteförbundet.

– Vi kommer också att ha direkt tillgång till en av Mittuniversitetets forskare, Marko Laaksonen. Han kommer att ha en delad tjänst mellan universitetet och skidskytteförbundet. För att knyta ihop idrottens behov med den akademiska forskningens resultat behövs personer med verksamhet hos båda parter, säger Rikard Grip.

Mittuniversitetet finansierar tjänsten (lön, sociala avgifter mm) och Skidskytteförbundet finansierar kostnader som är knutna till tjänsten såsom lokalkostnad för kontor, resor, material och drift.

Det första avtalet löper över ett år, men under hösten 2021 tillsätts en styrgrupp med uppgift att arbeta fram ett nytt bredare avtal som tar vid i maj 2022.

Skidskyttar och ledare redo för tester. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.Skidskyttar och ledare redo för tester. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...