Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och forskning.
– Vårt gemensamma mål är att utveckla skidskyttesporten nationellt och internationellt, säger Rikard Grip, Generalsekreterare på Skidskytteförbundet.

– För att det ska vara möjligt krävs spetskompetens och tillgång till den senaste forskningen. Samarbetet med Mittuniversitetet ger oss möjlighet att fortsätta ligga i frontlinjen och därmed förutsättningar att sträva mot vår vision som är att Sverige ska vara världsledande inom skidskytte, fortsätter Grip.

Skidskytteförbundet och Mittuniversitetet samarbetar sedan många år inom flera områden genom skidskytteuniversitetet, olika forsknings- och utvecklingsprojekt, WCR (World Championship Region) samt utbildning och testverksamhet. Syftet med det nya avtalet är att fördjupa och vidga samarbetet. Det kan ske genom delade tjänster, samverkansdoktorander, verksamhet för barn- och ungdom liksom en mängd andra områden.

– Det här är ytterligare ett led i att bygga upp långsiktigt hållbara forsknings- och utvecklingssamarbeten med idrotten, i det här fallet skidskyttet. Avtalet säkrar landslagets tillgång till forskningskompetens och det ger oss utökade möjligheter att arbeta nära elitaktiva för att vidareutveckla vår spetsforskning inom idrott och prestation, säger Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet.

I avtalet regleras bland annat testverksamheten där riktmärket är att skidskyttet ska ges två testtillfällen årligen för cirka 40 elitaktiva och samtidigt får Mittuniversitetets forskare rätt att nyttja de fysiologiska testerna för utvärdering och forskning i samråd med Skidskytteförbundet. Skidskyttet får tillgång till Mittuniversitetets labb, däribland höghöjdskammaren, för träning och även här får forskare rätt att använda testdata från landslagsaktiva efter dialog med Skidskytteförbundet.

– Vi kommer också att ha direkt tillgång till en av Mittuniversitetets forskare, Marko Laaksonen. Han kommer att ha en delad tjänst mellan universitetet och skidskytteförbundet. För att knyta ihop idrottens behov med den akademiska forskningens resultat behövs personer med verksamhet hos båda parter, säger Rikard Grip.

Mittuniversitetet finansierar tjänsten (lön, sociala avgifter mm) och Skidskytteförbundet finansierar kostnader som är knutna till tjänsten såsom lokalkostnad för kontor, resor, material och drift.

Det första avtalet löper över ett år, men under hösten 2021 tillsätts en styrgrupp med uppgift att arbeta fram ett nytt bredare avtal som tar vid i maj 2022.

Skidskyttar och ledare redo för tester. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.Skidskyttar och ledare redo för tester. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...