Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Reistadlöpet satsar på eldrivna snöskotrar i samarbete med Vattenfall till nästa lopp som går 2 april 2022.

Reistadlöpet satsar på eldrivna snöskotrar i samarbete med Vattenfall till nästa lopp som går 2 april 2022.

Reistadlöpet satsar på elsnöskotrar – med hjälp av Vattenfall

Svenska Vattenfall blir partner till norska Visma Ski Classics-loppet Reistadlöpet.
– Att få tillgång till eldrivna snöskotrar som följer åkarna är ju en fördel för både miljön och skidåkarna som då slipper både ljudet och avgaserna, säger Jörn Erik Berntsen, Reistadlöpets tävlingschef.

Det handlar verkligen om ett nordiskt samarbete då det är ett finskt företag som producerar elsnöskotrarna.

– Genom vårt nya samarbete med det Vattenfall kommer vi att använda elektriska snöskotrar i samband med Reistadlöpet som avgörs lördag 2 april 2022. Vattenfall kommer genom sitt samarbete med det finska företaget Aurora, som producerar de elektriska snöskotrarna, att bidra med sex elektriska snöskotrar och en laddstation för Reistadlöpet nästa år, berättar Reistadlöpets VD Ivar Holand.

Det var i samband med Reistadlöpets arbete med miljöcertificering som samarbete med Vattenfall startade. I det arbetet är förstås elektrifiering är en central del.

– Vattenfall är en aktör som har tillgång till elsnöskotrar och som har tillgång till laddstationer, säger Jörn Erik Berntsen och fortsätter;

– Det är många positiva saker med elsnöskotrar. Att få tillgång till eldrivna snöskotrar som kör de som filmar loppet, följer åkarna och ger de fina tv-bilderna, är ju en fördel för såväl miljön som de tävlande som då slipper både ljudet och avgaserna, säger Jörn Erik Berntsen, Reistadlöpets tävlingschef.

Det kommer att bli möjlighet att prova elsnökotrarna för de som finns på plats vi Reistadlöpet till våren, säger Espen Rosenborg från Vattenfalls filial i Norge.

– När det gäller att kunna följa hela loppet med elsnöskotrar så är jag säker på att vi kommer att kunna genomföra det inom två år, fortsätter Rosenborg.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...