Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII.
Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligheten att bli en del i staben runt Team Curiras åkare.
– Det känns superkul att jag fick den här möjligheten direkt efter utbildningen, berättar Emma för Längd.se.

Team Curira har inte bara förstärkt på åkarsidan inför vintern. På ledarsidan har man Johan Kask som ny teamchef, förre kanotvärldsmästaren Martin Hunter som expert kring styrketräning, Fredrik Öhrner som vallachef och unga Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach på teamets läger.

Vi tog ett snack med Emma i samband med Team Curiras läger i Halmstad förra veckan.

Kan du berätta lite om din bakgrund inom längdåkningen?
– Jag har hållit på med skidor hela livet kan man säga. Jag gick fyra år på Torsby skidgymnasium. Efter det hade jag ett uppehåll innan jag började plugga på tränarprogrammet i Örebro 2018, berättar Emma och fortsätter;

– Direkt efter skidgymnasiet kände jag att jag vill hålla på med skidor i tränarrollen.

– Jag blev precis klar med utbildningen så det var snabbt på direkt med det här uppdraget i Team Curira.

Hur gick det till när du fick uppdraget?
– Det var Johan Kask som kontaktade mig för någon månad sedan och frågade om jag var intresserad att bli en del av tränarstaben i Team Curira. Det lät ju superspännande så jag tackade ja direkt.

Hur ser din roll ut?
– Jag ska vara med på alla läger under försäsongen. Det blir ett läger per månad i sommar. Jag ska serva, finnas till hands, coacha och peppa. Ibland filma teknik ute på en del pass och även vara med själv på vissa pass.

– Det känns superkul att jag fick den här möjligheten direkt efter utbildningen.

Vid sidan av det här uppdraget är Emmas plan att fortsätta plugga till hösten.

– Jag har tänkt läsa en kompletterade pedagogikutbildning i Stockholm.

Är du involverad i någon av åkarnas träningsupplägg också?
– Inte ännu men det kanske kan bli så på sikt. Vi har ju två lite yngre tjejer (Hanna Lodin och Saga Nilsson) i teamet. Vi får se hur det blir.

Som aktiv själv tävlade Emma för Filipstads SF. Tiden på skidgymnasiet i Torsby blev dock inte riktigt vad hon hoppats på.

– Det gick väldigt bra för mig innan skidgymnasiet. Sedan blev det ganska tuff träning när jag kom till Torsby. Det var i ganska stor kontrast mot det jag hade gjort innan. Man kan nog säga att jag inte är supernöjd med min tävlingskarriär under skidgymnasietiden. Det blev för mycket träning för min del.

– Det gäller att man kör individuell träning även när man kommer till ett skidgymnasium. Att man kollar vad åkaren har i bagaget och utgår från det. Man drogs lätt med och körde det som alla andra gjorde.

Emma är ju inte den första längdåkaren som åkt på den smällen att träningsdosen ökat för snabbt i samband med att man börjar på ett skidgymnasium.

– Det där gäller ju även här i teamet. Även fast vi har en grovplan på våra läger så måste åkarna lyssna och känna efter själva. Är planen fem timmar en dag så kanske ändå någon åkare väljer att köra fyra. Då ska det gå bra, det ska inte vara skrivet i sten att det måste bli fem timmar.

– Ibland får man träna på fast man kanske känner att kroppen inte vill men inte alltid. Det är viktigt att lyssna på kroppen.

Dina tankar framåt som tränare?
– Min dröm sedan jag slutade gymnasiet har varit att jag själv skulle bli tränare på just ett skidgymnasium. Det är målet. Det är därför jag ska läsa pedagogiken så jag blir legitimerad lärare. Det krävs nu när man ska vara specialidrottslärare eftersom man sätter betyg.

– Det vore förstås jättekul om jag kunde kombinera Team Curira och jobb på ett skidgymnasium i framtiden. Det hade varit drömmen, säger Emma.

Om du blir skidgymnasietränare, hur bra och viktigt tror du då det är att du själv varit elev tidigare?
– Jag känner att det är mycket viktigt. Det är inte så jättelänge sedan jag gick där. Jag har det färskt i minne och kommer ihåg vad elever upplevde. Jag gjorde praktik i Torsby under utbildningen och man kunde känna igen sig i mycket fortfarande.

– Bitar jag kände att jag saknade under min period i Torsby. Att jag kan bidra med sådant utifrån den erfarenhet jag har.

– Efter utbildningen har jag känt så här: ”Oj, synd att visste det här när jag var aktiv”. Det jag kan nu vill jag ju förmedla till nuvarande elever. Jag hoppas verkligen jag kan få möjligheten att dela med mig av det jag lärt mig på ett skidgymnasium i framtiden.

Emma Dahlgren bredvid Hanna Lodin och med övriga Team Curiras åkare i samband med teamet läger i Halmstad förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Emma Dahlgren bredvid Hanna Lodin och med övriga Team Curiras åkare i samband med teamets läger i Halmstad förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...