Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen.
I många lopp kände dock Ribom att kraften inte riktigt fanns där. Hennes VM-premiär blev inte riktigt vad hon hoppats på.
– Jag hade svårt att hitta det lilla extra överskottet som jag så gärna ville ha, berättar Emma Ribom för Längd.se.

2020 tog den i Umeå boende Kalix-tjejen Emma Ribom, som tävlar för Piteå elit, tre medaljer på U23-VM i tyska Oberwiesenthal. Guld på sprinten och brons på både 10 och 15 kilometer.

Den gångna vinterns mål var en plats i det svenska VM-laget och det grejade Ribom. Bland annat via en tredjeplats på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski då det blev en svensk trippel. Linn Svahn vann före Maja Dahlqvist och Emma tog med tredjeplatsen sin första pallplats i världscupen.

På VM fick hon dock inte åka sprinten. Det är som bekant hårt om platserna i det svenska sprintlaget. I stället slutade VM med en 18:e plats på skitahlonloppet och 14:e plats på tremilen. Ribom hade hoppats på mer.

Hur skulle du sammanfatta den senaste säsongen?
– Väldigt lärorik! Jag har blivit många erfarenheter rikare, verkligen. Säsongen var lite av en berg- och dalbana tycker jag. Det var ju många toppar, inte minst pallplatsen på sprinten under Tour de Ski och få vara med i den svenska VM-truppen som var ett stort mål, säger Ribom och fortsätter;

– Rent formmässigt kändes det dock som jag fick leta mycket och hade svårt att hitta det lilla extra överskottet som jag så gärna ville ha.

Hur ska du hantera så att du får bättre överskott till kommande säsong?
– Det handlar om att ha balans kring återhämtning och träning. Det blir min utmaning men något jag tror jag kommer fixa.

Hur har du och din tränare Jocke (Abrahamsson) snackat om det här?
– Vi har alltid en nära dialog och jag är verkligen glad över vårt samarbete. Såklart har vi diskuterat mycket om det här och det gäller att hitta en helhet och ett lugn i det jag gör.

Hur har starten på det nya träningsåret varit för dig?
– Jag har fått en väldigt fin start på träningen. Det började i fjällen med mycket skidåkning. Jag försökte verkligen ta vara på den möjligheten så länge som möjligt. Sedan känns det som jag kommit i gång väldigt bra med barmarken. Jag får bra svar i träningen upplever jag, berättar Ribom.

23 maj var sista passet på snö för Emma Ribom under våren. Här är Emma vid Saxnäs några veckor tidigare. FOTO: Emma Ribom Instagram.23 maj var sista passet på snö för Emma Ribom under våren. Här är Emma vid Saxnäs några veckor tidigare. FOTO: Emma Ribom Instagram.

Sprint kontra distans. Är det något du prioriterar?
– Jag känner att jag är allround. Sprintarna kanske var de bästa resultaten under den här säsongen men jag kände att jag hade lättare att prestera på en sprint när inte överskottet fanns för att orka en hel distanstävling.

– Målet är att fortsätta vara allround och utvecklas både på sprint och distans. Jag tror också att de kvaliteterna går hand i hand. Ska man vinna ett masstartslopp idag så måste man ha en bra avslutning.

Är det något specifikt du jobbar med inför den OS-vintern?
– Det handlar om den tråden vi haft i några år nu. Att fortsätta höja kapacitet och syreupptag. Där måste man vara stark för att kunna vara med och utmana de allra bästa i världen. Vi jobbar fortsatt på det och jobbar ganska brett.

OS går på hög höjd. Hur har du hanterat hög höjd hittills?
– Jag har blandade erfarenheter. Tour de Ski var ju hemskt, om jag ska vara helt ärlig. I Val Müstair där vi började var riktigt tufft för mig. Där mådde jag inte alls bra.

– Däremot i Engadin, på världscupavslutningen, så gjorde jag ju faktiskt mitt bästa distanslopp när jag blev åtta och det var ju tajt upp till pallen. Så jag får ta med mig min sista erfarenhet. Det betydde mycket att få den positiva upplevelsen av höjden när vi går in mot OS.

– Det blir också bra att vi har många höghöjdsdagar under lägeråret. Jag ska fortsätta samla på mig erfarenheter.

Redan på fredag bär det av till det första landslagslägret på hög höjd för Ribom och de andra landslagsåkarna.  Lägret hålls i Tignes, Frankrike och pågår till den 2 juli.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...