Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
När Oskar Svensson tog sin första världscupseger i vintras knäckte han ryssarna Bolshunov och Retivykh på upploppet. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

När Oskar Svensson tog sin första världscupseger i vintras knäckte han ryssarna Bolshunov och Retivykh på upploppet. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Oskar Svensson tog steget han drömt om

I vintras fick Oskar Svensson kliva högst upp på pallen i världscupen två gånger. Dessutom blev det en andraplats på världscupen hemma i Falun.
Ett genombrott på den allra högsta nivån för den 25-årige Falun-Borlänge-åkaren.
– Jag känner verkligen att det var säsongen där jag fick ta det där steget jag drömt om, säger Oskar Svensson till Längd.se.

Redan 2018 var Oskar femma på OS-sprinten men det var först i vintras som hade nådde pallen i världscupen. Vi minns alla den första segern och pallplatsen under Tour de Ski. I Val di Fiemme den 9 januri flög Svensson till seger närmast före ryssarna Gleb Retivykh och Alexander Bolshunov.

Det var för övrig den första svenska herrsegern i världscupen sedan Marcus Hellner vann Quebec, Kanada, i mars 2017.

Oskar Svensson ser tillbaka på den senaste säsongen med glädje.

– Överlag är jag otroligt nöjd med säsongen. Jag känner verkligen att det var säsongen där jag fick ta det där steget jag drömt om. Val di Fiemme ser jag absolut som den stora höjdpunkten, säger han.

VM i Oberstdorf blev dock inte riktigt vad Svensson tänkt sig. Han levde lite farligt i kvalet när han gick vidare som 28:e man men tog sig till final där han valde att staka finalen utan fäste på skidorna. Något som gjorde att han var chanslös att följa de andra åkarna och han slutade sexa.

– Det blev speciellt med VM. Jag var i bra slag men sprinten blev ju som den blev i och med att jag valde det alternativet. Det är lätt efteråt att säga att man skulle gjort annorlunda, säger Svensson och fortsätter;

– Vi är väldigt nära på båda stafetterna. På långa stafetten är vi ju precis utanför medalj. Vi var lite för dåliga, men inte mycket. Det där ger mycket motivation i gruppen. Det är inget stort steg vi behöver ta för att det ska bli medalj istället för fjärde plats.

Även om sprint har vartit där Oskar presterat bäst internationellt så var det också ett genombrott på distanslopp för honom i vintras. På masstarten över 15 kilometer i klassisk stil under Tour de Ski i Val Müstair blev han fina sexa. Den gången valde Svensson också att åka utan fäste, med lyckat resultat.

På sista världscuploppet för säsongen, jaktstarten i Engadin över fem mil i fri stil, slutade Oskar på tionde plats.

– Det är ett bra kvitto på att det hänt något med uthålligheten. Det har jag ju även sett i finalerna på sprintarna. Den stora skillnaden i år jämfört med tidigare är att jag haft krafter kvar att köra med i finalen.

– Jag har stora förhoppningar inför vintern att kunna ta ett ytterligare steg på distans, framförallt masstarter. Att ha den känslan jag hade i sprintfinalerna i vintras, att ha kraft kvar på slutet att köra med, att han den känslan i masstartsloppen när det är dags att spurta. Jag har varit på en nivå för dålig där för att kunna vara med och spurta om det. Kan jag ta det steget så…

Just nu är Oskar med övriga landslaget på höghöjdsläger i Tignes, Frankrike. Där bjuds fina förhållande både för skidåkning på glaciären och för barmarksträning. Det är en ny träningsmiljö för landslagsåkarna.

Är det kul med ny plats?
– Absolut! Det är det verkligen, det här är ett jättebra ställe. Det är ju inte så ofta vi åker till något nytt.

Ni kan träna en del med det franska laget som också är där nu?
– Ja, det verkar som det är en stående lägerort för dem.

Hur har starten på träningsåret varit för dig?
– Det har gått bra. Jag har haft en ganska lugn period ett tag men har börjat trappa upp träningen mer och mer. Det här lägret blir startskottet på att träningen drar igång till hundra procent.

På vinterns OS går sprinten i skejt men det är inte något som bekymrar Oskar Svensson som brukar nämnas som specialist på klassisk stil. Hans andra världcscupseger i vintras tog han ju för övrigt i den fria stilen i Ulricehamn.

– Det är kul att ha med sig den segern. Det var ju inte så många sprintar i skejt under vintern.

– Jag tror jag kommer kunna ta ytterligare ett steg i skejtsprint under träningssäsongen. Jag ser det inte som några problem att OS-sprinten går i fri stil. Den lilla fördelen jag haft i klassiskt tror jag att jag ska kunna kompensera upp med lite mer grenspecifik träning.

– Vi kikar mycket på hur OS-banorna ser ut och tar fram de moment som vi måste bli bättre på.

Oskar Svensson strax bakom mållinjen efter karriären andra världscupseger, vid sprinten i fri stil i Ulricehamn i vintras. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.Oskar Svensson strax bakom mållinjen efter karriären andra världscupseger, vid sprinten i fri stil i Ulricehamn i vintras. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...