Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
VSC Karta XII_1920x1080px_new2

Visma Ski Classics Pro Tour säsong XII – startar I Orsa Grönklitt

Den tolfte upplagan av Visma Ski Classics Pro Tour består av 15 lopp på 12 eventhelger i 8 åtta olika länder. Pro Touren har tre nya destinationer; Orsa Grönklitt, Misurina och Tartu och ett nytt tävlingsformat, Individuellt Tempo.
Säsong XII inleds med en Prologhelg i Orsa Grönklitt den 18 december och slutar i norra Finland med 70 km-finalen Ylläs-Levi den 9 april. Totalt så sträcker sig tourens lopp över 81 mil.

Säsong XII börjar med en ny destination i Pro Touren, Orsa Grönklitt. Prologhelgen inkluderar ett Pro Team Tempo på lördagen den 18 december och en individuell prolog på söndagen den 19 december. Efter jul- och nyårshelgen startar touren om på en annan ny destination, Misurina i Italien med Tre Cime Criterium lördag 8 januari, med start i San Marco och med mål på Misurina-sjön. Misurina Individual Tempo på söndagen den 9 januari är det första Individuella Tempo-loppet i Visma Ski Classics där åkarna kommer att starta en åt gången och åka från Misurina upp till Rifugio Auronzo bredvid de tre topparna, Tre Cime di Lavaredo.

Därefter följer ytterligare en dubbelhelg i Val Venosta med kuperade La Venosta på lördag 15 januari och flacka Reschenseerennen på söndag 16 januari. Sedan följer ett stopp i Schweiz för Engadin La Diagonela lördag 22 januari, där starten har flyttats till Pontresina och tävlingsbanan är förkortad till 55 kilometer. Sedan går färden tillbaka till Italien för den första Grand Classics-tävlingen för säsongen, Marcialonga, som äger rum på söndagen den 30 januari och avslutar Alp-delen a v touren.

Pro Touren tar en helg ledigt innan den fortsätter nordost till det andra Grand Classics-loppet, Jizerska50 på söndagen den 13 februari. Därefter är det dags för 60 kilometer långa Tartu Maraton, som gör det comeback i Pro Touren för första gången sedan säsong ett, på söndagen den 20 februari. De två loppen blir det central-östeuropeiska segmentet innan det bär av till Skandinavien.

Den skandinaviska delen inleds med de två Grand Classics-loppen Vasaloppet på söndagen den 6 mars och Birkebeinerrennet på lördagen den 19 mars. Därefter följer Årefjällsloppet 100 km, som röstades fram till säsongens bästa lopp under säsong XI, lördag 26 mars och Reistadløpet lördag 2 april. Ylläs-Levi lördag 9 april, blir finalen på Visma Ski Classics säsong XII.

– Visma Ski Classics säsong XII är den mest kompletta Pro Tour-kalendern vi hittills har så här långt, med fyra tävlingsblock och femton event. De flesta eventen har varit med i många år och är kärnan i Pro Touren, men vi är stolta över att presentera tre nya destinationer. Eftersom vår ambition är att ha en dynamisk öppning på säsongen var det ett naturligt steg att flytta prologen till Orsa Grönklitt och Skandinavien efter många år i Alperna. Tillsammans med Orsa Grönklitt är jag också glad att välkomna den nya italienska destinationen, Misurina, och att välkomna Tartu Marathon, som jag menar har en av de bästa och mest varierande banorna i långloppsvärlden, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson.

Visma Ski Classics Pro Tour
Säsong XII 2021/2022:

1. 18 december 2021: Orsa Grönklitt Pro Team Tempo, Grönklitt, Sverige, 15 km
2. 19 december 2021: Orsa Grönklitt Individuell Prolog, Grönklitt, Sverige, 35 km
3. 8 januari 2022: Tre Cime Criterium, Misurina, Italien, 48 km
4. 9 januari 2022: Misurina Individuell Tempo, Misurina, Italien, 15 km
5. 15 januari 2022: La Venosta, Val Venosta, Italien, 45 km
6. 16 januari 2022: Reschenseerennen, Val Venosta, Italien, 50 km
7. 22 januari 2022: Engadin La Diagonela, Pontresina-Zuoz, Schweiz, 55 km
8. 30 januari 2022: Marcialonga, Moena-Cavalese, Italien, 70 km
9. 13 februari 2022: Jizerska50, Bedrichov, Tjeckien, 50 km
10. 20 februari 2022: Tartu Maraton, Otepää-Elva, Estland, 63 km
11. 6 mars 2022: Vasaloppet, Sälen-Mora, Sverige, 90 km
12. 19 mars 2022: Birkebeinerrennet, Rena-Lillehammer, Norge, 54 km
13. 26 mars 2022: Årefjällsloppet, Vålådalen, Sverige, 100 km
14. 2 april 2022: Reistadløpet, Setermoen-Bardufoss, Norge, 50 km
15. 9 april 2022: Ylläs-Levi, Ylläs-Levi, Finland, 70 km

Hela Visma Ski Classics Pro Tour kommer sändas av SVT.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...