Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Visma Ski Classics säsong XII startar i Orsa Grönklitt strax före jul. FOTO: Grönklittsgruppen.

Visma Ski Classics säsong XII startar i Orsa Grönklitt strax före jul. FOTO: Grönklittsgruppen.

Orsa Grönklitt på världskartan när Visma Ski Classics drar igång

Orsa Grönklitt får förtroendet att arrangera premiärloppen i långloppsåkarnas världscup, Visma Ski Classics, 18-19 december. Tävlingarna innebär massiv tv-exponering från hjärtat av Dalarna, men också en kvalitetsstämpel för Orsa Grönklitt som skiddestination.
– Det ligger ett långt och hårt arbete bakom längdsatsningen här uppe på Orsa Grönklitt. Nu har vi jobbat oss fram till internationell tävlingsstatus och känner oss mogna att leverera högklassig skidåkning och ett arrangemang i toppklass, säger anläggningschefen Johan Sares.

Lagom till midsommar kom alltså beskedet som får dalfolket i allmänhet och Orsingarna i synnerhet att sträcka lite extra på sig. Orsa Grönklitt får sin egen världscuphelg!

Den tolfte upplagan av Visma Ski Classics kommer att starta med två prologlopp i Orsa Grönklitt. Först en tempoprolog för de olika teamen över 15 km under lördagen.

Sedan en avslutande individuell 35 km lång prolog på söndagen – med Lina Korsgren, Team Ramudden och Emil Persson, Team Lager 157 på startlinjen som regerande drottning och kung i Visma Ski Classics.

Förhoppningsvis dyker även tidernas skiddrottning Marit Björgen upp:
– Planen är att Björgen ska åka fem lopp i Visma Ski Classics den här säsongen. Vilka tävlingar det blir beslutas i augusti, säger Magnar Dalen, sportchef för Björgens lag Team Ragde Charge.

Orsa Grönklitt lovar göra allt för att få de största stjärnorna till start. Det gäller även den norska kanonen Martin Johnsrud Sundby som kliver in på allvar i långloppscirkusen i Trondheimsbaserade laget Team Koteng/Eidissen.

Båda tävlingsdagarna i Orsa Grönklitt direktsänds av norska NRK och Sveriges Television. SVT är då igång med Vinterstudion. Visma Ski Classics och skidskyttevärldscupen kommer att få ett stort utrymme i sändningarna när sändningsrättigheterna för FIS World Cup hamnat hos Nent Group.

– Den mediala exponeringen för Visma Ski Classics kan mycket väl överstiga den traditionella världscupen. Orsa Grönklitt får ett fantastiskt skyltfönster ut i världen och framför allt till Norge som är en potentiellt stor marknad för Orsa Grönklitt, säger Johan Sares.

Ett nytt stort internationellt skidevent till Sverige gillas också av SVT:s längdexpert Anders Blomquist, även Vasaloppsvinnare 1988:
– Jag tycker det är väldigt, väldigt kul att Orsa Grönklitt får visa upp sina fina banor för världens bästa långloppsåkare och en internationell tv-publik. I mina ögon är det mitt i prick för Skidsverige som senare under vintern också har Vasaloppet och Årefjällsloppet att bjuda på.

Blomquist menar att det finns en tydligt bärande trend för långloppen och Visma Ski Classics:
– Intresset växer inte bara i antalet tävlingsåkare och team, utan även bland destinationer att få arrangera tävlingar. Det är en positiv utveckling överlag i långloppscupen och jag tycker det är kul att Orsa Grönklitt kliver in på den här arenan.

Inte mindre än 12 europeiska destinationer står bakom 15 event i Visma Ski Classics säsongen 2021/2022.

Orsa Grönklitts anläggningschef Johan Sares känner sig trygg i att värdskapet ska gå bra veckan innan julfirandet:
– Vi har det som krävs av kompetens och resurser för att bjuda på den här skidfesten. Det motiverar oss lite extra att få visa upp våra tillgångar i längdsatsningen vi gör inför en stor tv-publik, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

– Eventet bidrar också till en folkfest för alla våra gäster, stugägare, personal och längdintresserade vänner i hela vår region. Tävlingarna kommer att sätta ett avtryck för framtiden och bli ett riktigt lyft för oss som destination, ett lyft som genererar ännu mer energi, inspiration och mod att fortsätta den spännande och utvecklande resan vi nu är inne i, avslutar Johan Sares.

Senaste nyheterna