Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maja Dahlqvist har en stark säsong bakom sig med VM-guld i teamsprint och den första individuella världscupsegern. Nu är siktet inne på att lyckas på OS-sprinten i Peking. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist har en stark säsong bakom sig med VM-guld i teamsprint och den första individuella världscupsegern. Nu är siktet inne på att lyckas på OS-sprinten i Peking. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

”Nu är det fullt fokus på OS-sprinten”

Maja Dahlqvist vann karriärens första individuella världscupseger i vintras och hon tog andra raka VM-guldet i teamsprint.
En niondeplats på individuella VM-sprinten var hon dock inte nöjd med.
– Det var plumpen, men nu är det fullt fokus på OS-sprinten. Det är en morot i sig att ta revansch från VM-sprinten, säger 27-åriga Maja Dahlqvist till Längd.se.

Efter elva pallplatser på individuella sprinttävlingar i världscupen kom i vintras Maja Dahlqvist första efterlängtade seger när hon vann fristilssprinten i Ulricehamns strax före VM.

– Jag är väldigt nöjd med säsongen. Året innan var ju tyngre för mig. Att jag kunde komma tillbaka och vinna min första världscup är ändå något man drömt om länge. Sedan är det klart att den individuella sprinten på VM var säsongens största mål. Där gick det ju inte precis som jag ville. Det är väl den plumpen då, säger Dahlqvist.

Den revanschen har du med dig nu mot OS då?
– Ja precis! Så är det verkligen. Nu är det fullt fokus på OS och på sprinten där. Det är en morot i sig att ta revansch.

Maja har ju förutom två raka VM-guld i teamsprint (2019 med Stina Nilsson och 2021 med Jonna Sundling) många segrar i teamsprint på världscupen. Individuellt så blev ju VM 2019 en tråkig upplevelse när hon ramlade i finalen och slutade sexa och i vintras missade hon finalen och blev nia.

Nu är siktet inställt på en individuell fullträff vid OS i Peking. Uppladdningen har börjat och nu är Maja med övriga landslaget på ett två veckors höghöjdsläger i franska Tignes.

– Det har varit riktigt bra dagar i början av lägret. Vi har aldrig varit här förut och vi började fundera på varför. Det är ett väldigt bra ställe, berättar Dahlqvist.

Hur har starten på den nya träningssäsongen varit för dig?
– Det har fungerat väldigt bra faktiskt. Det känns som jag fått ro i det jag gjort och jag har kunnat träna på hemma. Justera och optimera på ett sätt som jag kanske inte kunnat göra tidigare för att man varit iväg mer.

Hur går dina tankar kring att OS-tävlingarna går på hög höjd?
– Jag tycker vi har ett jättebra lägerupplägg med laget i år. Det blir tre rejäla höjdssamlingar. Det känns helt perfekt. Jag har en del erfarenhet av höjd tidigare men inte så mycket under ett år som det blir nu.

– Nu åker vi skidor på 3000 meter och bor på 2100 meter.

Då kanske det blir en formtopp om några veckor hemma?
– Ja precis, det är ju lite spännande och få se vilken höghöjdseffekt man kommer känna av. Se hur man kan nyttja det på bästa sätt.

Frida Karlsson är en nära kompis till Maja men till vardags är de långt ifrån varandra, i Sollefteså respektive Falun. Strax innan lägret tränade de dock tillsammans i Östersund.

Är Frida också en bra träningskompis?
– Vi är ju varandras ytterligheter lite grann. Hennes starka sidor är kanske mina svagaste och tvärt om. Det är ju bra att alltid ha toppen bredvid sig.

Vad gillar bästa att träna hemma på sommaren?
– Jag tycker om det här med periodiseringen. Ibland får man köra på med mer timmar och mängd och ibland får man trycka lite hårdare pass. Det är mest det jag gillar.

– Sedan tycker jag det är skönt att vara mycket hemma i Falun. Där finns bra förutsättningar och jag har min tränare där (Johan Granath). Jag tycker om att vara hemma i vardagslunken.

Är det något specifikt som du och Granath har i träningsplanen inför OS-vintern?
– Skejtsprinten på OS är förstås prio ett. Det känns ändå som jag kommit så pass långt i min utveckling att jag har den nivå jag behöver på uthållighet och styrka. Nu kan man börja justera och optimera ännu mer. Det är det som känns roligast nu.

Landslaget tränar på i fina omgivningar i franska Tignes. FOTO: Moa Olsson.
Landslaget tränar på i fina omgivningar i franska Tignes. FOTO: Moa Olsson.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...