IK Sterns Alfred Buskqvist är en åkare som troligtvis är aktuell för den svenska truppen när världscupen på rullskidor drar i gång i slutet på juli. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

IK Sterns Alfred Buskqvist är en åkare som troligtvis är aktuell för den svenska truppen när världscupen på rullskidor drar i gång i slutet på juli. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Rullskidlandslaget åker till tre världscuptävlingar och VM

Världscupen på rullskidor startar i Banska Bystrica, Slovakien den 23 juli och dit skickar Sverige preliminärt endast fyra seniorer. Till tävlingarna i Otepää, Estland och Madona, Lettland och VM i Val di Fiemme, Italien blir det större svenskt deltagande.

Så här skriver Svenska Skidförbundet på sin sajt angående världscupsäsongen på rullskidor och svenskt deltagande:

”På grund av fler deltävlingar i Världscupen under säsongen och osäkerhet angående den rådande pandemin har vi valt att fokusera på tre deltävlingar och med huvudfokus på VM. Rullskidvärldscupen har både en senior och en juniorklass. Tanken är att vi i största möjliga mån ska delta med både seniorer och juniorer.
Med tanke på den rådande pandemin och begränsningar i antalet uttagningstävlingar vi kan genomföra så kommer större vikt än tidigare läggas på tidigare års resultat, samt vinterns resultat på skidor, framförallt vid uttagning till de första deltävlingarna.
Utövare som kommer att prioriteras är utövare som bedöms ha kapacitet att prestera topp tre-placeringar i individuella lopp.”

Planerat svenskt deltagande enligt följande:

23-25 juli: Banska Bystrica, Slovakien 4 åkare. Endast seniorer
20-22 augusti: Otepää, Estland 8 åkare.
27-29 augusti: Madona, Lettland 8 åkare.
3-5 september: Khanty-Mansijsk, Ryssland. Inget planerat deltagande.
16-19 september: VM, Val di Fiemme, Italien 8-12 åkare.

Hela världscupprogrammet finns här.

Läs mer om uttagningskriterierna här på förbundets sajt.

Senaste nyheterna

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare. – Åkarna ser potentiale...
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...