Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Moa Lundgren, Marcus Grate och Emma Ribom med ett leende på läpparna 3000 meter över havet. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Moa Lundgren, Marcus Grate och Emma Ribom med ett leende på läpparna 3000 meter över havet. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Glatt landslag på franska höjder

I dag har längdlandslaget avslutat två veckors läger på hög höjd i Tignes, Frankrike.
Ett mycket lyckat läger på en ny plats konstaterar den svenska landslagschefen Anders Byström.
– Jag måste säga att det är en av de bästa lägerorterna jag varit på, säger Byström till Längd.se.

Åkarna i det svenska A-landslaget och B-laget Team Bauhaus kan se tillbaka på många fina träningsdagar på hög höjd, tur med väder och vind och nya erfarenheter kring att träna och bo högt.

Vi pratade med den svenska landslagschefen Anders Byström på torsdagen när han själv var på väg hem mot Sverige med alla klassiska skidor i en minibuss genom Tyskland.

– Åkarna och tränarna är kvar och avslutar med skejtskidorna uppe på glaciären under fredagen, berättar Byström.

Hur har lägret i Tignes varit?
– Man är ju lite osäker när man kommer till en ny plats men vi hade ju kollat upp Tignes innan och att franska laget brukar träna där var ju en garant för att det skulle vara en bra plats, säger Byström och fortsätter;

– Jag måste säga att det är en av de bästa lägerorterna jag varit på. Glaciären hade 6-7 kilometers spår med en ganska snäll profil vilket var bra. På många andra glaciärer är det tuffare och pulsen rusar upp. Vi vill att åkarna ska kunna ligga på en jämn puls. Höjden på 3000 meter gör ju ändå sitt.

– Det var också lätt att ta sig upp på glaciären. Det tog bara en kvart med bergbana från bilarna. Det var mycket som var positivt med skidåkningen på glaciären och så hade vi tur med vädret också.

– Det var också fina möjligheter till barmarksträning med bra löprundor i bergen och fina rullskidbackar.

Så ni lär komma tillbaka till Tignes?
– Ja, det tror jag. Man tar sig också hit till en relativt rimlig kostnad.

– Att vi kunde träna en del tillsammans med det franska laget var också positivt. Det är en del skillnader men också många likheter i hur vi tränar.

Kan du berätta om någon skillnad?
– När det gäller löpning så sprang de väldigt fort uppför med tog det annars mycket lugnt. På glaciären var träningen ganska lik vår.

Frankrikes landslag och Sveriges landslag tillsammans i Tignes. FOTO: Svenska Skidförbundet.Frankrikes landslag och Sveriges landslag tillsammans i Tignes. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Har alla åkare hållit sig friska och krya på lägret?
– Förutom en liten stukning på Karl-Johan Westberg i början på lägret så har alla klarat sig bra. Åkarna har fått mer erfarenhet från höjd och kunnat konstatera hur kroppen anpassar sig. Det går tungt de första dagarna och sedan släpper det, som förväntat.

– Åkarna har själva fått föra dagbok och notera hur de själva anpassat sig för höjden dag för dag. Vi har också gjort tester före och under lägret och kommer följa upp det med tester när vi kommer hem.

Nästa läger för landslaget bli i Torsby med start 6 augusti.

– Då blir det förstås skidåkning i tunneln vid sidan av barmarksträningen. Det är viktigt att hålla i gång skidåkningen på snö regelbundet, säger Byström.

I slutet på augusti väntar sedan tävlingar på rullskidor i samband med Trollhättan Action Week innan det bär i väg till nästa höjdsamling Font Romeu i franska Pyrenéerna som startar 6 september. Den tredje höjdsamlingen innan säsongen blir sedan i Val Senales, Italien med start 25 oktober.

Kvartetten William Poromaa, Kar-Johan Westberg, Calle Halfvarsson och Jens Burman kan se tillbaka på två bra träningsveckor i Frankrike. FOTO: Svenska Skidförbundet.
Kvartetten William Poromaa, Kar-Johan Westberg, Calle Halfvarsson och Jens Burman kan se tillbaka på två bra träningsveckor i Frankrike. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Vill man kolla in lite rörliga bilder från landslagets läger i Tignes kan man kolla in Jens Burmans senaste vlogg nedan:

Senaste nyheterna