Robin Bryntesson planerar för tre Sockertoppen-läger på olika platser. FOTO: Sockertoppen IF.

Robin Bryntesson planerar för tre Sockertoppen-läger på olika platser. FOTO: Sockertoppen IF.

Sockertoppen ser möjligheterna trots tuffa år!

En kronisk sjukdom kan vara jobbig att leva med. Det kan kännas ensamt och som att ingen riktigt förstår. Lägg där till en vardag som ibland möts av okunskap och fördomar.

Sockertoppens läger har i tio år funnits och kämpat för att stärka framför allt barn och ungdomar med kroniska, autoimmuna sjukdomen diabetes typ 1.

– Vi finns för att personer med diabetes ska slippa känna ensamhet och under några dagar tillsammans med fler i samma situation, vara precis som alla andra. Men framför allt vill Sockertoppen inspirera till fysisk aktivitet och en positiv känsla i livet trots diabetes, säger Robin Bryntesson, ordförande i Sockertoppen IF, och fortsätter;

– I år firar Sockertoppen 10-årsjubileum och tanken var att ta i från tårna och fira med pompa och ståt under det traditionsenliga lägret för barn och ungdomar mellan 10-17 år veckan efter midsommar. Tyvärr satte pandemin stopp för ett stort firande. Men i stället för att, liksom förra året, enbart arrangera läger virtuellt kände vi i år att vi gärna vill träffas fysiskt igen.

I år planerar den ideella föreningen tre läger under en och samma helg på tre olika platser i Sverige, som fått namnet ”Sockertoppen light”. Stockholm, Halmstad och Östersund finns med som lägerorter.

– Vi måste göra det bästa av situationen och alla måste vi ta vårt ansvar i dessa tider.

Istället för att vi planerar ett stort läger på en ort dit personer från hela Sverige reser, provar vi i år att arrangera mindre läger för barn och ungdomar mellan 10-17 år på tre platser utspridda över landet. Detta för att minska risken för smittspridning, berättar Frida Linnér, projektledare i Sockertoppens IF.

– Vi, tillsammans med Sockertoppens styrelse, har varit tvungna att tänka annorlunda än vi tidigare gjort och har skapat samarbeten över hela landet för att få ihop alla trådar. Jag tror och hoppas att det kan vara positivt och utvecklande för verksamheten på lång sikt. Vi har 100 deltagare och 40 ledare som står redo för en härlig helg, en helg där deltagarna inte bara möts fysiskt utan kommer att tävla och diskutera med varandra mellan orterna virtuellt, fortsätter Frida Linnér.

Efter 1,5 år av att ställa in, tänka om och ställa om, hoppas Robin att helgen med Sockertoppen light ska lyckas få den känslan av glädje, inspiration till fysisk aktivitet och positivism som lägret är känt för.

– Jag kommer alltid vilja förmedla känslan av att ingenting är omöjligt, det är ju bara vi själva som sätter gränserna, avslutar Robin med ett leende på läpparna.

Robin Bryntesson med glada ungdomar på läger. FOTO: Sockertoppen IF.Robin Bryntesson med glada ungdomar på läger. FOTO: Sockertoppen IF.

Senaste nyheterna

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare. – Åkarna ser potentiale...
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...