Femmilsvärldsmästaren Emil Iversen tror han gjort karriärens bästa lopp men siktar ändå på medalj vid OS i Peking. FOTO: One Way.

Femmilsvärldsmästaren Emil Iversen tror han gjort karriärens bästa lopp men siktar ändå på medalj vid OS i Peking. FOTO: One Way.

Emil Iversen: ”Jag blir inte bättre än jag var i vintras”

Norrmannen Emil Iversen tog guld på VM-femmilen i vintras efter den dramatiska upplösningen där Johannes Hösflot Kläbo blev diskad efter sammanstötningen med Aleksandr Bolshunov på upploppet. Iversen var också med i Norges guldlag på VM-stafetten.
Nu fokuserar 29-årige Iversen på kommande OS men säger samtidigt att han nått sin topp.
– Jag tror att jag var på topp i vintras. Jag tror inte att jag kommer att bli bättre, säger Iversen till Langrenn Pluss.

Till Langrenn Pluss säger Iversen att han är övertygad om att han har åkt sitt bästa skidlopp i karriären, att han inte kan bli bättre. Men OS i Peking siktar han på likväl.

VM-guldet på femmilen kom som bekant efter mycket dramatik. Iversen var tvåa över mållinjen bakom Johannes Hösflot Kläbo, men före Aleksandr Bolshunov, som knäckte sin ena stav i samband med spurtstriden med Kläbo. Två timmar efter målgång beslutade juryn att Kläbo skulle diskas för att ha hindrat Bolshunov. Således gick VM-guldet till Iversen och silvret till Bolshunov. VM i Oberstdorf innebar också en VM-guld i stafett för Iversen.

Resten av den speciella säsongen där de norska åkarna knappt knappt åkte några världscuptävlingar, var inte heller dålig för Iversen: Han tog guld på skiathlon i norska mästerskeoen och brons i på sprinten, vann skiathlon var med i laget som vann stafetten på världscupen i Lahtis i januari och han blev trea på sprinten och trea totalt på minitouren  vid världscupöppningen i Ruka i november.

På OS i PyeongChang 2018 blev Iversen åtta på sprinten och tionde man på femmilen. Nu siktar Iversen förstås på medaljer vid OS i Peking.

Men när Langrenn Pluss frågar honom vad han ska göra för att höja sig ytterligare ett steg mot OS säger han så här:
– Jag blir inte bättre än förra vintern.

Har du gett upp att förbättra dig?
– Ja.

Du tycker inte att det är lite defensiv attityd?
– Ja, det kan man säga. Men jag tror att jag var på topp i vintras. Jag tror inte att jag kommer att bli bättre men jag ska försöka bli lika bra som jag var förra vintern. Om jag klarar det är det tillräckligt bra för en olympisk medalj.

Vad är ditt huvudmål?
– Det är 15 kilometer klassiskt på OS. Jag vill nå pallen där.

Pratar du och Johannes fortfarande om vad som hände under VM-femmilen?
– Vi har pratat om det, ja. Vi är förmodligen överens om att båda hade en fantastisk dag formmässigt, så vi borde ju bara ha åkt ifrån Bolshunov tidigare. Men för mig gick det ju bra ändå.

Vem har varit den starkaste åkaren hittills under den pågående träningssäsongen?
– Pål Golberg. Han sticker ut enormt här. Men jag är lite orolig för honom. Jag är ganska säker på att han inte tog någon semester efter säsongen. Golberg är i så bra form att han bara andas med en näsborre under passen där vi andra kämpar som tusan.

Situationen när Bolshunov knäckte staven, Kläbo blev diskad och guldet gick till Iversen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Situationen när Bolshunov knäckte staven, Kläbo blev diskad och guldet gick till Iversen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare. – Åkarna ser potentiale...
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...