Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Laurien van der Graaff och ytterligare sju schweiziska landslagsåkare kommer till Trollhättan Action Week i slutet på augusti. FOTO: Swiss-Ski.

Laurien van der Graaff och ytterligare sju schweiziska landslagsåkare kommer till Trollhättan Action Week i slutet på augusti. FOTO: Swiss-Ski.

Schweiz landslag till Trollhättan Action Week

Trollhättan Action Week meddelar idag att Schweiz landslag med VM-silvermedaljören i teamsprint Laurien van der Graaff kommer och deltar på arrangemangets tre rullskidlopp, 26-28 augusti.
Schweizarna stannar också en hel vecka i Trollhättan för ett träningsläger.

Trollhättan Action Week välkomnar för första gången ett landslag från Centraleuropa till evenemanget och de har förhoppningen att detta bara början på ett samarbete där Schweiz landslag årligen väljer att starta upp säsongen med tävlingar i Trollhättan.

Laget som kommer till Trollhättan består av sju herråkare och en damåkare. Damåkaren är ingen mindre än Laurien van der Graaf som under VM i Oberstorf 2021 tog VM-silver i sprintstafett tillsammans med Nadine Fähndrich tätt bakom de svenska guldmedaljörerna Jonna Sundling och Maja Dahlqvist, som även de kommer till Trollhättan Action Week.

Fredagens fristilssprint under Trollhättan Action Week kommer helt klart bli en tät och spännande fight mellan van der Graaf och de svenska sprintåkarna. Arrangören flaggar också för att det kommer att bli fler världsåkare i sprint som kryddar tävlingen.

–  Det är fantastiskt att få välkomna det schweiziska landslaget i sommar och ge dem möjlighet att besöka vår vackra region sommartid samtidigt som de deltar i vårt evenemang. Trollhättan Action Week tar flera steg framåt varje år för att kunna välkomna världens bästa skidåkare. Vi tror att sommartävlingar kommer att ta ännu mer plats och betydelse i längdskidåkningens framtid, säger Baptiste Noel, projektledare på Trollhättan Action Week.

Schweiz tränare François Faivre säger så här om evenemanget och det lag som är uttaget till tävlingarna under Trollhättan Action Week:

– Internationella tävlingar i slutet av sommaren är en mycket bra för att stämma av i förberedelserna inför vintern. Likaså att vi får möjlighet att tävla emot andra elitåkare, genomföra kvalitativa träningspass och samtidigt få delta i ett fantastiskt evenemang.

– Det är första gången som åkarna kommer besöka denna del av Sverige. Vi vet att träningsförhållandena kommer passa oss bra med möjlighet att köra långa träningspass på rullskidor, sparras av varandra inom laget och likaså av åkare från andra nationer och långloppsteam, fortsätter Faivre.

Schweizarna tänker blanda sig i toppstriden i alla tre lopp under tävlingarna i Trollhättan.

– Våra distansåkare som alla uppnått topp 15-placeringar i världscupsammanhang, i synnerhet Jason Rueesch och Beda Klee. 15 kilometer klassiskt och Alliansloppet 48 kilometer är deras huvudmål under Trollhättan Action Week. På sprintsidan är det Valerio Grond och Janik Riebli som är våra hopp. Vår största stjärna Laurien van der Graaff räknar vi är med att slåss om pallplatserna under veckan, berättar Faivre.

– Naturligtvis är siktet inställt på OS där sprint och stafett kommer vara våra huvudmål på både herr- och damsidan. Denna tävlingshelg är en utmärkt möjlighet att få besked på hur sommarträningen svarat för att sedan ha god tid att justera om det skulle behövas, avslutar Faivre.

26–28 augusti blir det alltså full fart på Trollhättans gator. Rullskidtävlingarna under Trollhättan Action Week 2021 kommer att sändas på TV4 och C More som vi skrev om häromdagen.

Arrangören av Trollhättan Action Week meddelar att det kommer fler spännande nyheter kring arrangemanget inom kort.

Senaste nyheterna