Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren har motivationen på topp inför kommande vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Britta Johansson Norgren har motivationen på topp inför kommande vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Motivationen är på topp för Johansson Norgren

Efter att ha vunnit Visma Ski Classics Pro Tour fem år i rad så blev senaste säsongen inte alls vad Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, tänkt sig.
Britta förfrös fötterna på säsongspremiären Engadin La Diagonela i mitten av januari och var sedan borta från tävlande i en månad. Väl tillbaka i tävling var hon inte riktigt att känna igen.
Nu är dock 38-åringen bra i gång med träningen inför säsong XII.
– Jag är så motiverad att göra jobbet som krävs, säger Johansson Norgren till Längd.se.

Den gånga säsongen kunde varit den sista i den långa och framgångsrika karriären för Britta Johansson Norgren. Men att sluta efter en säsong där hon inte kunnat göra sig själv rättvisa var inget som kändes rätt för henne.

Hur snabbt bestämde du dig för att fortsätta?
– Från början var ju tanken att det skulle vara sista säsongen men jag kände snabbt att jag inte ville sluta på det här sättet. Jag kände i november att jag låg bra till när vi tävlade i Orsa Grönklitt och i tunneln (Torsby). Sedan när jag såg hur starka Ramudden-tjejerna var i vintras så förstod jag ja ju att jag låg rätt till, säger Britta och fortsätter;

– Sedan hängde jag med hyfsat när jag kom tillbaka fast jag var dåligt tränad då. Nu vill jag ge det en chans till och framförallt så är jag så motiverad att göra jobbet som krävs.

För en åkare som dominerat stort i långloppsvärlden, fem år i rad som totalvinnaren i Pro Touren, så bjöd den gångna vintern på andra erfarenheter.

– Det var speciellt i vintras. Jag har ju haft motgångar förr, varit sjuk, skadad och varit sliten men ändå alltid kunnat komma till start och prestera på en bra nivå. I vintras kände jag av fötter, axlar och nacke. Det gick upp och ner hur kroppen reagerade efter förfrysningen. Ibland gick jag över gränsen och kunde sova tre timmar på dagen. Där och då var det jobbigt.

– Jag har ju varit van att det bara rullar på. Att se de andra tävla och själv sitta hemma kändes tungt.

Väl tillbaka i tävling så presterade Britta bra men var inte med och slogs om segrarna i loppen. Bästa placeringen var fjärdeplatsen på Tåssåsen Criterium 64 där hon blev passerad av Team Ramuddens Ida Dahl på upploppet.

Nu kommer Britta till en ny säsong i ett nytt läge där hon inte är den stora favoriten längre.

– Jag har haft en press på mig att prestera och vinna hela tiden tidigare. Nu kan jag slå lite ur underläge. Det är på ett sätt skönt att börja om, säger Britta och lägger till;

– Jag har fått jättemycket stöd. Många sagt till mig att det är så kul att jag är tillbaka.

Hur har starten på nya träningsåret varit?
– Det har gått bra. Jag har tränat mer än jag brukar den här tiden på året. Jag har haft en del problem med bäcken och rygg men jag är nöjd med det jobb jag gjort hittills.

Du har nya teamkompisar i Thea Krokan Murud och Hanna Falk!
– Det känns roligt. Vi har ju varit ett bra team tidigare men nu blir det stora förändringar med många nya åkare i laget.

– Både Thea och Hanna är bra och trevliga personer och de är tuffa när det kommer till träning. Det är utvecklande att ha med dem på träningsläger. Thea visade ju fina takter i slutet på säsongen och Hanna ser ut att klara övergången till långlopp bra, säger Britta.

Med två starka lagkompisar ser förstås Britta fram emot att utmana Team Ramudden med trion Lina Korsgren, Ida Dahl och Jenny Larsson som dominerade så i vintras.

– Jag tror vi kommer att se mer teamkörning i damklassen än tidigare, bland annat kring spurtpriserna. Jag tror det kommer att bli mer taktik över huvud taget i damklassen.

Britta är också glad åt att hela Visma Ski Classics Pro Tour i vinter kommer att sändas på SVT.

– Vi kommer att nå ut till en bredare publik. Intresset kommer växa, vilket känns kul.

Tillbaka till träningen. Gör du några förändringar i ditt upplägg?
– Det ser lite annorlunda ut. Jag vet ju vad som fungerat tidigare men jag tänker mig att träna lite mer än jag brukar på sommaren. Planen är att ligga på en högre nivå i september än vad jag brukar göra.

– Jag tror det är där jag har mest att hämta. Jag har legat ganska lågt i mängd jämfört med många andra på sommaren.

Brittas plan är också att köra lite fler tuffa pass på hemmaplan med teamkompisarna Emil (Persson) och Eddie (Edström) och inte bara sparra mot killarna på träningsläger.

I vinter väntar 15 lopp under tolv helger i Visma Ski Classics Pro Tour.

Vad säger du om vinterns tävlingsprogram?
– Jag gillar att det är mycket tävlingar och vi är ju tränade för att klara av det.

Kommer du prioritera några lopp?
– Grundplanen är att åka allt men visst är de stora loppen viktigare. Det blir kul med helgerna med dubbeltävlingar och att vi kommer till några nya platser. Tartu (Ski Maraton) ser jag fram emot och det är förstås kul att vi börjar säsongen i Orsa Grönklitt.

Får vi se dig på några rullskidtävlingar i sommar?
– Ja, planen är att vi kör tre helger i rad; Hitra i Norge, Alliansloppet i Trollhättan och Tanumsloppet. Sedan kör vi kanske någon egen tävling i teamet och kanske blir det också Klarälvsloppet.

Här vinner Britta Jizerska 50 i Tjeckien 2020. Hennes senaste och 21:a seger i Visma Ski Classics. Får vi se 38-årigen högst upp på pallen i vinter igen? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Här vinner Britta Jizerska 50 i Tjeckien 2020. Hennes senaste och 21:a seger i Visma Ski Classics. Får vi se 38-årigen högst upp på pallen i vinter igen? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...