Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Johansson ser fram emot att träna mer på snö än med rullskidor de kommande åren. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ebba Johansson ser fram emot att träna mer på snö än med rullskidor de kommande åren. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Skånska Ebba ser fram emot snön i Mora

När sommarlovet är över så börjar ett nytt spännande kapitel i livet för skånska längdåkaren Ebba Johansson. Då går flyttlasset från Glumslöv till Mora och skidgymnasiet.
16-åringen, som representerar IF Ski Team Skåne, ser fram emot snö och nya träningskompisar.
– Det ska bli väldigt spännande och kul, berättar Ebba Johansson för Längd.se.

Glumslöv, som ligger mellan Landskrona och Helsingborg, är ingen ort som man förknippar med snö och längdåkning. Därifrån kommer dock Ebba Johansson som tidigt fastnade för längdåkning trots dåliga förutsättningar att utöva sporten.

Från och med i höst får dock den skånska talangen nya och mycket bättre möjligheter till träning då hon börjar studera på skidgymnasiet i Mora. Vad vi känner till är Ebba den första skånska skidåkaren att studera där.

Hur känns det inför starten på skidgymnasiet i Mora?
– Det känns jättespännande men också lite läskigt att flytta hemifrån. Mest ska det bli väldigt kul, berättar Ebba.

– Jag har träffat de flesta andra som börjar där i höst på tävlingar innan, så det känns bra.

Hur kommer det sig att det blev längdåkning för dig?
– Min familj har alltid åkt skidor en vecka om året, både utför och längd och jag tyckte det var jättekul. När jag var tio köpte mamma ett par korta rullskidor till mig. Då sa han i butiken att du vet väl att det finns en ungdomsgrupp hos Ski Team Skåne i Lund. Då åkte vi dit och började testa, säger Ebba.

Hon spelade både fotboll och handboll tidigare. Fram till pandemin så kunde det se ut så här: Handboll två dagar i veckan plus match och fotboll två dagar plus matcher samt skidträningen.

– De bästa helgerna var när det först var handbollsmatch och sedan buss till Lund och rullskidträning. När sedan träningarna med lagen blev inställda blev det mer och mer skidträning. Jag tyckte skidorna var roligast innan också men i och med pandemin så blev det alltmer fokus på skidträning, berättar Ebba.

Rullskidorna har blivit mer än ett träningsredskap för Ebba. Tidigare tog hon dem hem från handbollsträningen och nu använder hon dem som transport till och från sommarjobbet på Rullskidcenter i Landskrona.

– Det är smidigt. Cykeln har fått stå och nu har den ingen luft i däcken, säger Ebba och ler.

Hur är det att vara skidåkare i Skåne på vintern?
– Mycket rullskidor blir det. Det är lite tråkigt när man går ut med sin pannlampa på grusiga asfaltvägar när man ser de andra lägga ut fina bilder på Instagram där det är snö och sol. Man är ändå glad när det går att åka rullskidor. Någon vinter har det varit så mycket grus på vägarna så då har man fått springa.

När började du tävla?
– När jag var 13 år så såg vi till att jag fick åka tre tävlingar så jag sedan kunde åka ICA-cup. Det var jag och mamma själva. Vi kunde knappt bära både fanan och facklan på invigningen men vi hade jättekul. Året efter började jag åka mycket tävlingar, berättar Ebba.

2019 kom en inspirerande framgång när Ebba vann Ungdomsvasan.

– Det var jättekul! Det var inget jag trodde när jag stod på start. Jag och brorsan hade bytt chip av misstag så de hade svårt att se att det var jag som kom i mål som etta, säger Ebba.

Snart blir Mora och terrängen kring Vasaloppsspåret Ebbas nya träningsmarker. Tre-fyra år väntar på skidgymnasiet i Mora där Ebba ska läsa Naturprogrammet.

Hur tror du det ska bli nu när du får fina förutsättningar för träning på snö i Mora?
– För det första ska det bli väldigt kul, att få åka så mycket på snö. Det kommer vara utvecklande. Det är ändå en del skillnad i tekniken att åka rullskidor och skidor.

Vad ser du fram emot mest?
– Att få vara med ett gäng med folk som tränar och kunna få sparring på träning. Här hemma är jag ju ganska ensam.

Hur ser träningen ut för dig hemma i Skåne till vardags?
– Jag tränar det mesta själv. Tidigare var det träning med ungdomsgruppen i Ski Team Skåne en gång i veckan men nu under corona har det mesta ju varit inställt. Sedan har de blivit en del intervallträning med gubbarna i klubben och Ibland tränar jag med brorsan och pappa.

Hur tänker du kring mål med skidåkningen framåt?
– Nu får jag ju chansen att bli så bra som möjligt. Det ska bli roliga år.

Ebba Johansson använder rullskidorna både till träning och som transportmedel. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Ebba Johansson använder rullskidorna både till träning och som transportmedel. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...