Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maurice Manificat som vinnare före Simen Hegstad Krüger och Didrik Tönseth på världscupen i Ulricehamn 2019. I augusti kommer Manificat tillbaka till Västergötland. Den här gången till Trollhättan. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Maurice Manificat som vinnare före Simen Hegstad Krüger och Didrik Tönseth på världscupen i Ulricehamn 2019. I augusti kommer Manificat tillbaka till Västergötland. Den här gången till Trollhättan. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Frankrikes landslag kommer till Trollhättan Action Week

Häromdagen berättade vi att Schweiz landslag kommer till Trollhättan Action Week och Alliansloppet. I dag meddelar arrangören att också det starka franska landslaget kommer att vara på plats i Trollhättan 26–28 augusti.
– Jag är mycket glad över att kunna välkomna mina franska landsmän, säger projektledaren för Trollhättan Action Week, Baptiste Noel.

Frankrike har som bekant ett starkt landslag med flera mästerskapsmedaljer i stafett tillsammans, senast ett brons i Oberstdorf 2021, då man var fyra sekunder före Sverige på fjärde plats. Lagets stora stjärna Maurice Manificat blev totaltvåa på Tour de Ski 2021.

Vi kan se fram emot många spännande dueller mellan bland annat svenska, norska, schweiziska och franska åkare under tävlingarna i Trollhättan i slutet på augusti. Tävlingarna som sänds på TV4 och C More. Intressant blir torsdagens 15 kilometer klassiskt med tanke på att det är en distans som finns med på OS-programmet i Peking.

Trollhättan Action Week har en stark koppling till fransk längdskidåkning då evenemangets projektledare Baptiste Noel är från Frankrike där han bland annat har tävlat i det franska juniorlandslaget. Baptiste är mycket nöjd över detta samarbete vilket inte minst märks i hans uttalande:

– Jag är mycket glad över att kunna välkomna mina franska landsmän till Trollhättan Action Week. Det kommer att bli så spännande att få se stjärnor som Maurice Manificat, Jean-Marc Gaillard och till och med min barndomsvän Adrien Backscheider träna och tävla på Trollhättans gator, säger Baptiste Noel.

– Vi hade som mål att i år kunna bjuda in flera landslag utanför Skandinavien och skapa ett internationellt evenemang. Som arrangör gör vi vårt yttersta för att främja vår sport, längdskidåkning i alla dess former och skapa en större sammankoppling mellan de nationella skidlandslagen. Vi har i år tagit stora kliv i den meningen och vi ser med spänning fram emot att se alla de här fantastiska idrottarna tillsammans under Trollhättan Action Week i augusti, fortsätter Noel.

Alexandre Rousselet, tränare för det franska herrlandslaget säger så här om det franska lagets medverkan:
– Då det kommer samlas åkare från flera olika nationer gör att denna tävlingsvecka kommer att vara intressant för oss mitt i våra förberedelser under sommaren. Vi får då jämföra våra styrkor och svagheter med de bästa skandinaviska åkarna och validera det hårda arbete som har utförts under sommaren.

– Det är ett fantastiskt tillfälle att upptäcka en ny tävlings- och träningsplats i en mer avslappnad atmosfär före vintersäsongen. Vi har också planerat ett mini-träningsläger några dagar före tävlingen. Det ger oss möjlighet att genomföra några långa stakpass på rullskidor i denna vackra region i Sverige.

– Vi är inne i ett år med olympiska förberedelser där vi fokuserar det mesta av vår träning på hög höjd. Vårt deltagande i Alliansloppet gör att vi kan tävla med hög intensitet på låg höjd.

Nyligen var det svenska längdlandslaget på höghöjdsläger i franska Tignes samtidigt med det franska.

– Äntligen har vi ett bra samarbete och har genomfört gemensam träning med svenska landslaget och det blir trevligt att träffa dem igen i Trollhättan i augusti, avslutar Rousselet.

Arrangören av Trollhättan Action Week meddelar vidare att det snart kommer fler spännande nyheter kring arrangemanget.

TV4 sänder totalt åtta timmar från evenemanget enligt följande:

Torsdag 26 augusti
14.30-17.00 i TV4 och TV4 Play: 15 kilometer klassisk stil, damer och herrar.

Fredag 27 augusti
15.00-17.00 i TV4 och TV4 Play: sprint fri stil, damer och herrar.

Lördag 28 augusti
11.30-14.30 i TV4 och TV4 Play: Alliansloppet 48 kilometer klassisk stil, damer och herrar.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...