Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johannes Hösflot Kläbo berättar om sina favoritträningspass på sommaren. FOTO: Toppidrettsveka.

Johannes Hösflot Kläbo berättar om sina favoritträningspass på sommaren. FOTO: Toppidrettsveka.

Träning: Kläbos favoritpass på sommaren

Vår systersajt Langrenn.com har pratat med Johannes Hösflot Kläbo om vilka favoritträningspass han har på sommaren.
Långpass löpning eller på cykel och tröskelintervaller på rullskidor är två träningspass som den norska VM- och OS-guldmedaljören verkligen gillar.

24-årige Kläbo från Trondheim tog tre guld på vinterns VM i Oberstdorf: guld på sprint och teamsprint samt guld i stafetten. Som bekant var han först över mållinjen också på femmilen men blev diskad efter närkontakt med Aleksandr Bolshunov.

Totalt har unge Kläbo redan nio VM-medaljer och han har tagit 40 individuella världscupsegrar och har stått på pallen i världscupen 56 gånger individuellt.

Nu är kommande OS i Peking förstås huvudfokus för honom. När han gjorde sin olympiska debut 2018 tog han hem tre guld, även då i sprint, teamsprint och stafett.

Langrenn Pluss pratade med Kläbo om vilka träningspass han gillar bäst under sommarperioden.

– Jag måste vara noga med allt jag gör, både träning och kost och bygga på det jag har gjort hittills. Jag hoppas kunna ta några steg på distans men utan att det går utöver mina sprintegenskaper, säger Kläbo.

Vilket är ditt favoritpass på sommaren?
– Tre timmars långpass, gärna ensam. Jag gillar att springa, men cykling är också kul. Nu har jag fått lite inblick i den världen genom det samarbete jag har med Uno-X-teamet.

Varför är detta ett bra pass för längdåkare?
– Långa pass är ju bra för att bygga en bra grund. På cykel kan du hålla på lite längre, så att muskler och hjärta får bra träning samtidigt som det är mindre belastning för kroppen jämfört med att springa.

Vilka är de specifika fördelarna av ett sådant pass?
– Långa träningspass bygger en bra allmän uthållighet.

Hur är passet uppbyggt och hur genomför du det?
– Om det är löpning är det bara på dig sig skorna och börja. Sådana pass tar totalt cirka tre timmar. Det är egentligen samma sak på  cykel, men då kan man hålla kvar ännu längre om man har tiden.

Hur ofta kör du ett sådant pass?
– Ungefär en gång i veckan.

När det gäller hårda pass gillar Kläbo både löpning och rullskidor.

Vad är ditt bästa hårda träningspass under barmarkssäsongen?
– Rullskidintervaller på sex gånger tio minuter i tröskelintensitet.

Varför gillar du ett sådant pass?
– Jag gillar det eftersom det är effektivt och att det kan varieras på flera sätt. Några gånger kör vi 20-minutersintervall och ibland drag upp emot 40-50 minuter.

Varför är detta ett bra pass för längdåkare?
– Det utvecklar kapacitet och gör du passet på en kuperad rullskidbana blir passet också vad du behöver för att åka snabbt på skidor.

Vilka är de specifika fördelarna av ett sådant pass?
– Tröskelintervall höjer kapaciteten och gör att du kan åka fortare utan att dra på dig för mycket mjölksyra. Det är viktigt. Så därför är fokus för detta pass få tid i tröskelintensitet.

Hur är passet uppbyggt och hur genomför du det?
– Jag kör vanligtvis 20-30 minuter med lugn uppvärmning innan jag börjar med intervallerna. Mellan varje drag finns är det bara en kort paus som är tillräckligt lång för att dricka en klunk, sedan går jag på med nästa drag. Efter sista intervallen kör jag lite lugn nedtrapping.

 

Från originalartikel på Langrenn Pluss av Ingeborg Scheve.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...