Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren gillar långa distanspass och tuffa backintervaller. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren gillar långa distanspass och tuffa backintervaller. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Träning: Korsgrens favoritpass på sommaren

Vi har pratat med Lina Korsgren om vilka hennes favoritträningspass är på sommaren.
Långa distanspass eller intervallträning uppför långa backar är två träningspass som den svenska trefaldige vinnaren av Vasaloppet gillar!
33-årige Lina Korsgren från Korsnäs tog inte mindre än sex segrar i vinterns upplaga av Visma Ski Classics. Bara Jenny Larsson (La Diagonela) och Ebba Andersson (Vålådalsrennet) lyckades besegra maskinen Lina under föregående säsong. Totalt har Lina hela 24 pallplatser, varav elva segrar, i Visma Ski Classics.

Vi bad Lina berätta om vilka träningspass hon gillar bäst under sommarperioden samt vad hon försöker lägga fokus på fram till kommande säsong.
– Jag försöker hela tiden ha tre ord i mitt mindset; Kontinuitet, tålamod och återhämtning. För mig handlar det om att ha en bra balans i vardagen, då vet jag att jag mår och presterar som bäst både i och utanför skidspåret, säger Lina. 

Vilka är dina favoritpass på sommaren?
– Jag vill gärna ha en varm sommardag. Antingen en lång och härlig långtur på rullskidorna med en bra ljudbok i öronen eller ett stakpass som är hårt och krävande. Jag tycker det är variationen och ytterligheterna i träningen som gör att varje pass får sin egna tjusning och karaktär, fortsätter Lina. 

Lina förklarar varför de här passen är bra träning för skidåkaren:
– Som längdåkare behöver vi ju både uthålligheten som vi tränar upp genom lugn distansträning och hård intervallträning som hjälper både hjärtat och musklerna att bli starka. Men jag gillar ju att ta i, det är ju ändå det jag ska prestera i och vara bra på. Så efter några blandade intervaller uppför i backen till Copperhill i Åre är jag nog som allra nöjdast, gladast och tröttast.

Vilka är de specifika fördelarna av sådana pass?
– Sedan jag flyttade till Åre har jag försökt att ta tillvara på alla de långa backarna som jag har runt om mig i min vardag. Jag försöker att använda backarna både i distanspassen, ibland som rena styrkepass genom stakning med tyngre rullmotstånd men det blir också mycket intervallträning i backarna för att få en hård belastning under en lång tid, berättar Lina.

Lina förklarar vidare intervallpasset uppbyggt och hur hon genomför det:
– Ett intervallpass i Copperhillbacken är oftast uppbyggd på att jag ska åka backen tre gånger. Först blir det en kortare uppvärmning på 15 minuter. Sedan brukar jag köra första vändan upp som en ihållande stegrande intervall från A2- upp till A3-. Vilan efter varje intervall blir i bilen ner. Andra intervallen uppför brukar jag köra som ett ihållande A3 drag i tröskeltempo. Sedan brukar jag avsluta sista intervallen med lite kortare och intensivare intervaller. Jag brukar variera mellan 40/20 eller 30/15 intervaller i olika block. Efter det brukar jag oftast känna mig klar. Om jag lite energi kvar brukar jag jogga av mig ca 10-15min för att få ner pulsen lite.

Hur ofta kör du ett sådant pass?
– Detta pass återkommer var 8-10 dag, säger Lina. 

Fakta om Copperhillbacken:
4,1km 
251 höjdmeter 
6,1 % snittlutning 
Linas bästa tid på stakning uppför backen: 19.18min. Tiden sattes 19 september 2020 på Swix C2 rullskidor.

Du nämnde att återhämtning är viktigt för dig, hur tänker du kring det?
– Sedan jag började arbeta tillsammans med Mattias Reck upplever jag att återhämtning har varit en viktig del av hans träningsfilosofi. Oftast tränar jag ett länge pass om dagen vilket gör att jag får lång återhämtning till nästa träningspass dagen där på. Sedan har jag också lärt mig med åldern att vissa pass tar längre tid att återhämta sig efter nu än när jag var 20. Jag försöker vara lyhörd och extra uppmärksam när jag hamnar i dessa situationer. Det gäller att spela i samma lag som kroppen och inte emot den. Som elitidrottare har du oftast inte råd med det. Men som alltid, det är oftast lättare sagt än gjort, säger Lina. 

Senaste nyheterna