Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan Ottosson, Johan Olsson, Anna Olsson, Ida Ingemarsdotter, Teodor Peterson, Emma Wikén och Lars Nelson bara för att nämna några av dem. Nu är det Jens Burman och William Poromaa som jagar nya mästerskapsmedaljer hem till Guldbyn som Åsarna kallas. 

I början av juni skrev vi om William Poromaa’s flytt från sin sambo Frida Karlsson i Sollefteå till Åsarna för att kunna ha mer sparring i vardagen tillsammans med Jens Burman, det kan ni läsa om här. Tillsammans är de två nu på jakt efter olympiska framgångar och de ligger inte på latsidan.

Vi fick möjligheten att haka på två av våra största hopp i herrklassen inför OS-säsongen på ett intervallpass och se jobbet de två lägger ned tillsammans. 

För er som kan er geografi så skulle passet köras på vägen mellan Klövsjö och Rätansbyn där Jens är uppväxt. Planen var ett intervallpass i tröskelfart där fokus låg på teknik och uthållighet i flack terräng, uteslutande stakning den här dagen.

Fyra stycken långa intervaller, 20 min – 20 min – 20 min – 15 min. Vilan emellan intervallerna var satt till cirka två minuter. Under intervallerna så skulle också tre stycken ryck som varar i tio sekunder genomföras.

BP5[1].jpgWilliam och Jens redo att dra igång passet. FOTO Anton Karlsson / Längd.se

Cirka 20 minuter värmer de upp, i lugnt tempo och med fokus på det som väntar. Efter ett snabbt stopp för vätska så sticker dom i väg. Killarna kör på rullskidor med rullmotstånd 3 och växeldrar cirka varannan minut. Det går undan, första intervallen håller killarna en snitthastighet på över 27 km/h. Ändå ser det relativt lätt ut. Den väldigt varma sommardagen i Jämtland verkar vara det som stör killarna mest. Passet i sig är inte så blodigt hårt utan det är mer den totala intervalltiden runt mjölksyratröskeln som dem är ute efter just idag. 

BP4.jpg

William och Jens under första intervallen. FOTO Anton Karlsson / Längd.se

Intervallerna flyter på och fokuset är väldigt påtagligt, det är tyst i den lilla klungan och båda jobbar med sina tekniska nycklar för att få ut det mest möjliga av passet. Killarna ser starka ut och verkar nöjda när de så småningom betat av alla fyra intervaller. 

Efter en lugn nedvärmning med cirka 15 minuters åkning så är killarna noga att få i sig ett återhämtningsmål och extra vätska den här varma dagen innan bilen rullar mot lunch i Åsarna. Vi passar på att ställa några frågor om passet:

Varför gör ni just det här passet?
– Såna här långa tröskelintervaller är pass för den aeroba kapaciteten, det gör att jag kan åka med en högre intensitet och hastighet under en längre tid innan jag drar på mig så mycket mjölksyra att jag blir stum i muskulaturen, säger Jens.

– Det är ett väldigt bra pass som ger bra respons på kapaciteten utan att jag måste tömma mig helt på varje intervall, ibland kör vi liknande pass på rullskidbanan också, fortsätter William. 

Hur ofta kör ni det här passet?
– Just i stakning så återkommer passet cirka en gång per 14 dagar. Sen kör vi andra typer av intervaller på tröskel också, berättar Jens. 

BP2.jpgJens och William unnar sig en välförtjänt mjukglass efter lunch på Åsarna Ski Center FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Som en del av satsningen mot OS så har killarna investerat i ett rullskidband tillsammans. Det levererades bara häromdagen och är snart redo att testas. Här ska de två kvalitetssäkra träningen och försöka nå nya nivåer in i den stundande OS-säsongen.

– Det är som att ha en oändlig uppförsbacke hemma på gården. Det går att göra extremt bra och kvalitativ träning på den här, förklarar Jens.

BP3.jpgKillarna installerar deras senaste investering för skidsatsningen. FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

OS är vinterns stora mål och ambitionerna är höga:
– För mig smäller femmilen högst, det är den jag tror passar mig bäst och den jag lägger lite extra krut på, men jag tror absolut det kan gå bra på fler distanser, säger Jens.

– Jag har inte åkt så många skiathloner men jag känner att det passar mig bra och hoppas kunna göra bra ifrån mig där och på 15 km klassiskt. Femmilen tror jag kommer passa mig bra på sikt, avslutar den unge William. 

Filmer från passet kommer ni hitta på Jens Burmans YouTube-kanal inom kort.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...