Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Sprintvärldsmästaren i orientering, Isac von Krusenstierna, slog idag William Poromaas rekordnotering på Hallstatestet. FOTO: Mårten Lång/Orienteringsmagasinet Skogssport.

Sprintvärldsmästaren i orientering, Isac von Krusenstierna, slog idag William Poromaas rekordnotering på Hallstatestet. FOTO: Mårten Lång/Orienteringsmagasinet Skogssport.

von Krusenstierna snabbare än Poromaa uppför Hallstaberget

Häromveckan skrev vi om att landslagets och Åsarna IK:s William Poromaa slagit ett nytt inofficiellt rekord på det så kallade Hallstatestet med tiden 7.49. Idag slogs den tiden med elva sekunder av nyblivne sprintvärldsmästaren i orientering, 23-årige Isac von Krusenstierna.
– När jag väl bestämde mig för att springa så blev det naturligt att försöka slå rekordet, säger von Krusenstierna till orienteringsmagasinet.se, efter att ha noterat 7.38.
Uppdaterad text.

För några veckor sedan sprang den 23-årige falukillen, som tävlar för OK Kåre, hem ett överraskande VM-guld i sprint i tjeckiska Terezin i sin första VM-start som senior. Nästa vecka väntar världscupen i orientering på Idre Fjäll.

Att formen är fortsatt bra visade han idag när han gjorde den nya rekordnoteringen på tiden 7.38 på Hallstatestet och därmed var elva sekunder snabbare än William Poromaa var nyligen.

Hallstatestet är en 1 800 meter lång bana upp för Hallstaberget i Sollefteå, där medellutningen ligger på tolv procent. Testet har använts av skidåkare under många år och på herrsidan har ingen klarat Dan Marsch tid som han satte för 30 år sedan förrän Poromaa slog det. Men idag så satte alltså en orienterare en ny standard för skidåkarna att jaga framöver. Vi får se om William Poromaa nu blir taggad att försöka ta tillbaka rekordet innan sommaren och hösten är över.

– Jag ska inte säga att jag haft något uttalat mål att slå rekordet, utan såg det mer som en kul grej på väg mot Vålådalen. I dag hade jag vägarna förbi Sollefteå och jag tänkte se vad backen hade att erbjuda. Men när jag väl bestämde mig för att springa så blev det naturligt att slå rekordet, säger von Krusenstierna till orienteringsmagasinet.se.

– Jag körde ett långpass i Skuleskogen i förmiddags så med tanke på det var jag relativt pigg ändå och kunde hålla bra fart hela vägen upp, fortsätter von Krusenstierna.

Dagens notering av von Krusenstierna är inte något officiellt rekord. Vi skrev tidigare att Poromaas tid inte heller var officiell men det var felaktigt. Både Willam Poromaa och Frida Karlsson sprang på sina rekordtider 7.49 och 8.28 i samband med Piteå Elits läger den 17 juli. De sprang med indivuiduell start och opartisk tidtagning.

 

Senaste nyheterna