Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Söndag till söndag är längdlandslaget på plats i Torsby för träning och skidtester i skidtunneln. FOTO: Svenska skidförbundet.

Söndag till söndag är längdlandslaget på plats i Torsby för träning och skidtester i skidtunneln. FOTO: Svenska skidförbundet.

Byström har samlat landslaget i Torsby

I går samlades längdlandslaget i Torsby för en veckas läger. På programmet står bland annat tre ”röda pass”: 3000 meters-test, Hovfjällsrace och skejtsprint.
– Vi kör alla hårda pass utomhus men det blir givetvis mycket skidåkning och skidtester på snö i tunneln också, säger landslagschefen Anders Byström till Längd.se.

Det har nu gått drygt en månad sedan längdlandslaget avslutade sitt höghöjdsläger i Tignes, Frankrike. I går samlades A-landslaget och Team Bauhaus på nytt, den här gången på svensk mark i Torsby.

– Det är alltid härligt att vara tillbaka i Torsby. På det här lägret blir det tre ”röda pass” i fokus. När vi var på höjd i Frankrike blev det inte så mycket sådant, berättar Anders Byström.

I morgon tisdag väntar ett test på 3000 meter löpning.

– Det blir inte med gemensam start utan de startar utspritt. Vi kommer ha det här testet som ett grundvärde och sedan köra 3000 meters-test på hög höjd i Frankrike i september. Då kan vi se hur åkarna presterar när de acklimatiserat sig på höjd, berättar Byström.

Det handlar bland annat om att, tillsammans med SOK:s dietist Stig Mattsson, göra mätningar av vätskebalans, mäta saturation och laktat på 3000 meters-testet.

På torsdag kör man ett Hovfjällsrace. Rullskidor uppför den 7,5 kilometer branta backen till Hovfjället.

– Är vi i Torsby måste vi förstås ha med ett Hovfjällsrace, säger Byström.

Det tredje ”röda passet” blir en skejtsprint på lördag. Dagen innan lägret avslutas.

– Vi kör alla hårda pass utomhus men det blir givetvis mycket skidåkning och skidtester på snö i tunneln också. Hela vallateamet är på plats och jobbar för fullt inför OS-vintern, informerar Byström.

Vad säger du om Jens Burman och William Poromaas prestationer under Blinkfestivalen i Norge i helgen?
– Man ska inte värdera sommartävlingar för mycket men när Jens och William åkte stå starkt så är det förstås bra. Det visar att de håller en bra status efter sommarträningen. Charlotte (Kalla), Oskar (Svensson) och Maja (Dahlqvist) gjorde också bra prestationer.

Fyra åkare har lämnat återbud till lägret i Torsby av olika anledningar: Jonna Sundling, Moa Olsson, Linn Svahn och Fredrik Andersson.

Efter lägret i Torsby kommer några åkare tävla på rullskidor i Norge under Toppidrettsveka 19-21 augusti. Sedan är hela längdlandslaget på plats under Trollhättan Action Week 26-28 augusti. Tävlingarna där, 15 km, sprint och Alliansloppet 48 km, sänds på TV4.

Nästa höghöjdsläger blir i Font Romeu i franska Pyrenéerna som startar 6 september och pågår nära tre veckor. Den tredje höjdsamlingen innan säsongen blir sedan i Val Senales, Italien med start 25 oktober.

Landslagschefen Anders Byström är på plats med landslaget i Torsby den här veckan. Tre röda pass står på programmet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Landslagschefen Anders Byström är på plats med landslaget i Torsby den här veckan. Tre röda pass står på programmet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...