Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Axel Jutterström visade i helgen att han blir en intressant ung åkare att följa i Visma Ski Classics Pro Tour i vinter. FOTO: Team Eksjöhus.

Axel Jutterström visade i helgen att han blir en intressant ung åkare att följa i Visma Ski Classics Pro Tour i vinter. FOTO: Team Eksjöhus.

Jutterström – ett stjärnskott att se upp med

Har du hört namnet Axel Jutterström förut? Om du följde Blinkfestivalen i Norge i helgen så har du det i alla fall.
Den 22-årige morakillen, som nyligen blev en del av Team Eksjöhus, överraskade både sig själv och omgivningen med en sjundeplats, före en mängd världsstjärnor, i stakklassen på Lysebotn Opp i torsdags. Sedan blev han tvåa med sitt team på åttatimmars-stafetten Blink Classics Team Challenge i söndags.
– Det gick verkligen fint i Norge. Jag är överraskad att det gick så bra, säger Jutterström till Längd.se.

När Axel Jutterström åkte i mål som sjua i stakklassen på det 7,5 kilometer brutala backracet Lysebotn Opp i torsdags, bara dryga minuten efter segraren Andrew Musgrave, var det en skräll. Jutterström slog så starka åkare som norrmännen Joar Thele, Vetle Thyli och Karstein Johaug och inte minst de svenska långloppsessen Emil Persson, Max Novak och Marcus Johansson.

I söndags visade unge Jutterström att inte bara syreupptaget är bra. Han visade uthållighet när han höll stilen hela dagen under Blink Classics Team Challenge. Han fick ge sig på slutvarvet mot Team Ramuddens Max Novak med en knapp halvminut men säkrade andraplatsen i stafetten för sitt Team Eksjöhus.

– Det var något nytt för mig i söndags. Totalt blev det åtta mil i stenhårt tempo, det var tufft. Jag hade ett bra samarbete med Novak och vi kunde manövrera bort Lager 157 Ski Team. På sista varvet var Novak för stark för mig men jag är glad för vår andraplats. En bra start för det nya teamet där vi fick visa vad vi går för. Egentligen skulle ju Ari Luusua åkt i stället för mig och då hade vi ju varit ännu starkare, berättar Jutterström.

Nu bildade Axel lag med Linn Sömskar och Morten Eide Pedersen och gjorde det med den äran.

Axel Jutterström med sin teamkompisar Morten Eide Pedersen, Linn Sömskar och Hedda Bångman. Femte teammedlemmen Ari Luusua saknas på bilden. FOTO: Team Eksjöhus.Axel Jutterström med sin teamkompisar Morten Eide Pedersen, Linn Sömskar och Hedda Bångman. Femte teammedlemmen Ari Luusua saknas på bilden. FOTO: Team Eksjöhus.

Men vem är då den 22-åriga Axel Jutterström? Det är ingen åkare man hittat högt upp i resultatlistorna tidigare.

Axel är uppväxt i Mora och har studerat på skidgymnasiet på hemorten. Efter gymnasiet bar det av till Östersund där han studerat idrottsvetenskap.

Som junior tog han en åttondeplats på JSM 20 kilometer masstart. I vintras gjorde han sina bästa lopp på traditionella distanser när han blev 16:e på 15 kilometer skejt och 17:e på 30 kilometer klassisk masstart vid SM i Borås.

I sommar har dock Jutterström styrt om satsningen mot långlopp. Team Eksjöhus fångade in den unge morakillen.

Axel, hur gick det till när Team Eksjöhus värvade dig?
– Det var efter att jag blev femma på Grönklitt Double Poling Hill Climb som Oskar Svärd (teamchef) och Espen Träldal (sportchef) hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att satsa mot långlopp.

Jutterström var en och en halv minut efter Oskar Kardin på backloppet i Grönklitt men slog många välmeriterade åkare. Det noterade förstås Svärd och Trädal och bjöd in Axel till teamets läger i Eksjö och sedan erbjöds han en plats i teamet.

I vintras blev Axel 49:a på Vasaloppet och åkte även Vålådalserennet (54:a) men tanken var att fortsätta satsa på traditionella distanser.

– Jag fick ta mig en funderare och så kände jag att det här var en bra möjlighet att utvecklas. Eftersom det gick så pass bra på SM i vintras var det inte givet hur jag skulle göra men jag ser att det kan vara en fördel att satsa i tidig ålder mot långlopp och utveckla stakåkningen, säger Jutterström.

Nu suger han in den rutin som teamchefen och trefaldige vasaloppsvinnaren Oskar Svärd och teamkompisarna Eide Pedersen och Luusua, Sömskar och Bångman sitter på.

– Det känns riktigt kul inför vintern. Det ska bli så roligt att få mäta sig mot de bästa i världen. Det blir lite skillnad mot att åka tävlingar hemma i Sverige, säger Jutterström.

Hur tänker du kring målsättningar?
– Först tänkte jag väl att jag mest skulle vara med och se och lära men nu efter vad jag gjort på rullskidtävlingarna så känner jag att jag får ha lite högre förväntningar på mig själv. Jag vill vara med i fajten om den rosa ungdomsvästen.

Hur kan du förklara din snabba utveckling nu i sommar?
– Träningen har fungerat bra i sommar. Jag har känt att jag tagit kliv sedan jag började fokusera mot långlopp. Jag har stakat mer långa pass men inte gjort så jättestor förändring i träningen. Det har varit kul och motiverande att utveckla stakuthålligheten.

Vid sidan om träningen jobbar en del som testledare på Vintersportcentrum i Östersund. I våras skrev han sin C-uppsats under sin Idrottsvetenskap-utbildning.

– Jag räknar med att bli helt klar med utbildningen nästa termin, berättar Jutterström.

Det blir spännande att följa den unge morakillen i Visma Ski Classics Pro Tour i vinter. Av Jutterströms rullskidinsatser att döma så ser Team Eksjöhus ut att ha gjort en mycket spännande värvning.

Senaste nyheterna