Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
IFK Umeås Erik Silfver är en av guldkandidaterna vid SM på rullskidor kommande helg. FOTO: Svenska skidförbundet.

IFK Umeås Erik Silfver är en av guldkandidaterna vid SM på rullskidor kommande helg. FOTO: Svenska skidförbundet.

Snabba åkare till start vid helgens SM-tävlingar på rullskidor

Kommande helg är det SM-tävlingar på rullskidor i Tanum. På lördag väntar 20 kilometer i fri stil med individuell start och på söndag ett masstartslopp över 40 kilometer i klassisk stil. Flera starka rullskidåkare/långloppsåkare kommer till start som till exempel Erik Silfver, Alfred Buskqvist, Johannes Eklöf, Marcus Johansson, Max Novak och Julia Angelsiöö.

På lördagens fristilslopp är det ganska få åkare i startlistorna när 20 kilometer med fria hjul väntar för åkarna. På herrsidan är dock flera snabba rullskidåkare till start som Erik Silfver, IFK Umeå som nyligen vann i världscupen på rullskidor och Alfred Buskqvist, IK Stern som också han fick kliva upp på pallen vid världscupen nyligen.

Utmanar gör långloppsåkaren Johannes Eklöf, IF Hallby SOK/Team Ramudden och två andra starka rullskidåkare som nu satsar på långlopp; Gabriel Strid, IFK Mora SK/Team Nordic Jobs Worldwide och Gustav Nordström, Borås SK/ Team Nordic Jobs Worldwide. Till start är också veteranen och rullskidlegenden Tobias Westman, Göteborgs SK.

Damklassen är tunn och där får Julia Angelsiöö, Storvreta IK/Team Næringsbanken gälla som favorit.

På söndagens masstart över 40 kilometer i klassisk stil är det rullskidor med motstånd 2 som gäller. Här är det också större startfält på plats.

I herrklassen är åter Silfver, Buskqvist, Eklöf och Strid bland favoriterna men här kliver också starka långloppsåkare som Marcus Johansson, Ulricehamns IF/Lager 157 Ski Team och Max Novak, Offerdals SK, in i leken. På damsidan får åter Julia Angelsiöö bära favoritskapet.

Masstartstävlingen är seedningsgrundande till Vasaloppet och har utöver SM-klasserna även motionsklasser.

Arrangörens hemsida finns här.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.