Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johannes Eklöf tränade 1100 timmar förra året. Många av dem var förstås stakandes på rullskidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johannes Eklöf tränade 1100 timmar förra året. Många av dem var förstås stakandes på rullskidor. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Eklöf tränar mer än tusen timmar om året

Team Ramuddens Johannes Eklöf gjorde en stabil och stark säsong i Visma Ski Classics Pro Tour i vintras. Den 26-åriga smålänningen från Jönköping och IF Hallby SOK slutade som totalelva, fjärde svensk och tvåa i ungdomstävlingen bakom totalvinnaren Emil Persson, Lager 157 Ski Team.
Att utvecklingen går framåt för Eklöf visade han med andraplatsen i stakklassen på Lysebotn Opp förra veckan.
– Jag har haft stakning i brantare backar i fokus i träningen den här sommaren, säger Eklöf till Längd.se.

Det blev tre topp tio-placeringar under Visma Ski Classic säsong XI. Eklöf åkte in som åtta på La Diagonela och slutade tia på både Tåssåsen Criterium 64 och Årefjällsloppet.

– Jag höll en jämn nivå. Säsongen var till och med över förväntan men jag saknade den där fullträffen när allt stämmer; form, bana, taktik, skidor. Målet i vinter är att nå pallen en gång, säger Eklöf.

På vägen mot målet så blir det många timmar noterade i träningsdagboken för Johannes.

– Det blev 1100 timmar i fjol. Det var ju ett lite speciellt år med senare start på säsongen. Jag satsar väl mot cirka 1050 timmar i år. Nu har det handlat det om drygt 100 timmer per månad, berättar Eklöf.

Har du fokus på mängd i träningen?
– Det är väl både och. Jag kör fart tre gånger i veckan.

Att Eklöf verkar vara på rätt väg i uppladdningen mot säsongen visade han med andraplatsen i stakklassen på Lysebotn Opp förra veckan. Johannes började loppet lite avvaktande och plockade sedan gubbe efter gubbe. Till slut var det bara britten Andrew Musgrave som var före över mållinjen efter ren stakning i 7,5 kilometer och 640 höjdmeter.

– Jag har haft stakning i brantare backar i fokus i träningen den här sommaren. Jag har känt att jag gått framåt där och det visade ju sig också på Lysebotn Opp, säger Eklöf.

Innan start var det dock lite stökigt för Johannes. Hans utrustning låg kvar i Göteborg.

– Jag fick låna Linas (Korsgrens) stavar, Gustafs (Korsgren) hjälm och Hermans (Paus) pjäxor. Det här fick mig kanske att sänka förväntningar lite inför loppet och det tog bort en del nervositet, funderar Eklöf.

Dagens efter åkte Johannes prolog och jaktstart mot världscupåkarna med den äran. Även om han precis klarade sig vidare från prologen så stakade han sedan in som 20:e man i den stora klungan. Han var till exempel bara fyra sekunder bakom Oskar Svensson som åkte i mål som nia.

– Det var ett roligt lopp och bra träning för positionering i en stor klunga.

I söndags gjorde Eklöf ytterligare en vass insats när han var en tredjedel i Team Ramuddens lag som vann åttatimmars-stafetten Blink Classics Team Challenge. De övriga två var Lina Korsgren och Max Novak.

– Stafetten var en helt galen grej. Det gick inte att slappna av på hela dagen. Det gällde att vara beredd att växla ut hela tiden beroende på hur de andra teamen matchade sina åkare, berättar Eklöf.

När loppet var i ett avgörande skede på det 19:e av 20 varv så låg Johannes i tät tillsammans med Team Eksjöhus norrman Morten Eide Pedersen. Norrmannen gjorde ett ryck och fick lucka på Johannes på krönet efter varvets diagonalbacke.

Eklöf blev inte stressad av det, trots att det utförsbacken var lite lurig med några hål i asfalten.

– Han fick några sekunder i utförsbacken men jag kände att jag inte var helt slut. Jag hade faktiskt tänkt göra en egen attack på slutet. Med det i bakhuvudet var det lättare att kontra tillbaka. När jag började plocka tillbaka sekunder så gick det rätt fort att komma tillbaka i suget.

Duon växlade sedan ut Max Novak och Axel Jutterström tillsammans och Novak kunde avgöra stafetten med några kilometer kvar av slutvarvet.

– Det var ju en trygghet att jag skulle växla ut Max. Jag kände att det räckte att jag var tillsammans med Pedersen till växlingen.

Johannes i mitten med sina teamkompisar Max Novak och Herman Paus på Team Ramuddens läger vid Hallandsåsen förra hösten. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Johannes i mitten med sina teamkompisar Max Novak och Herman Paus på Team Ramuddens läger vid Hallandsåsen förra hösten. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Även om Eklöf ligger högt i träningsmängd så är han just nu inne i ett tävlingsblock med rullskidtävlingar fem helger i rad och då drar han ner lite på mängden.

– Jag droppar kanske fem timmar i veckan den här perioden. Man vill ju kunna gå på ordentligt på tävlingarna.

– Eftersom säsongen drar i gång på allvar först efter nyår så finns det ju mycket tid kvar för grundträning efter den här tävlingsperioden på rullskidor.

Kommande helg åker Eklöf SM på rullskidor i Tanum. Sedan väntar Toppidrettsveka i Norge, Alliansloppet i Trollhättan och Värnamorullen.

Sommaren tillbringar Eklöf hemma hos föräldrarna i Jönköping. I höst ska han tillbaka till Umeå där han studerar teknisk fysik på ingenjörsprogrammet.

– Jag läst på helfart i tre år men nu blir det på 75 procent, så jag har väl två år kvar.

På sommaren blir det mycket träning med före detta och nuvarande klubbkompisar i IF Hallby SOK som bland annat bröderna Eric och Filip Rosjö och unge lovande Anton Grahn med flera.

– Det finns många att träna med här och det är fina träningsförhållanden runt Jönköping, berättar Eklöf.

Är det några lopp du ser fram extra mycket fram kommande vinter?
– Det vore ju en dröm att lyckas på Marcialonga. På pappret är det ett lopp jag borde ha bra möjligheter på men den avslutning uppför som loppet har. Inte minst nu när jag fokuserat på brant stakning nu.

– Även Jizerska är ett lopp som ska passa mig, men jag har kraschat där de senaste två åren.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.