Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Ponsiluoma har haft full gas i träningen hela sommaren i sin OS-uppladdning. FOTO: Håkan Blidberg.

Martin Ponsiluoma har haft full gas i träningen hela sommaren i sin OS-uppladdning. FOTO: Håkan Blidberg.

Världsmästare Ponsiluoma har siktet rätt inställt mot OS

Sommarträningen har varit hårt och tuff och utan avbrott för världsmästaren i skidskytte, Martin Ponsiluoma.
– Träningen har gått mycket bra hela sommaren. Det har inte varit något hinder på vägen, säger Ponsiluoma till Längd.se.

Det har nu gått precis ett halvår sedan Martin Ponsiluoma blev världsmästare på sprint i Pokljuka, Slovenien. När vi tar ett snack med världsmästaren så sitter han i en båt på en älv i Jämtland och hoppas dra upp lite harr.

– Det är skön avkoppling med lite fiske och vädret är perfekt, det är vindstilla och riktigt härligt, säger Ponsiluoma.

Sedan hårdträningen drog i gång 1 maj har det varit full gas i träningen fram till nu för Martin och de andra åkarna i skidskyttelandslaget inför den stundande OS-säsongen.

– Det här är första veckan det har varit lite lugnare träning. Det blir två lite lättare veckor nu innan SM i Sollefteå nästa helg. Sedan går vi på med hårdträningen igen.

När vi pratade med Martin efter säsongen i våras så berättade han om att mycket fokus för att utvecklas ytterligare skulle ligga på skyttet.

Hur har det gått med skytteträningen?
– Jo, jag har känt bra utveckling på slutet. Jag har bytt stock på vapnet och gjort många små förändringar. Det får inte vara något som stör när man ska skjuta. Jag har jobbat mycket med kindstödet och nu känns det bra, berättar Ponsiluoma.

I skytteträningen jobbar Martin tillsammans med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz som blev en del av landslagets tränarstab i fjol.

– Det känns riktigt bra med Jean-Marc. Jag hade ju honom som tränare på gymnasiet så vi har känt varandra länge. Vi har ett mycket finns samspel och han är en härlig profil som alltid är glad. Man kan nästan säga att han är som en pappa, berättar Ponsiluoma.

Jean-Marc Chabloz ger instruktioner till Martin Ponsiluoma. FOTO: Håkan Blidberg.Jean-Marc Chabloz ger instruktioner till Martin Ponsiluoma. FOTO: Håkan Blidberg.

Om Martin är på rätt spår när det gäller skytteträningen så gäller samma sak med den fysiska träningen.

– Det har varit bra tryck i träningen hela tiden. Vi har gjort ett par tester på 3000 meter där jag satt pers och nått under nio minuter för första gången, berättar Ponsiluoma som noterat 8.51 och 8.55 på testloppen.

Kan du berätta lite om upplägget på träningen under sommaren?
– I början kör vi mycket tröskelträning sedan har vi nu haft en period där vi kör som allra hårdast med intervaller. Efter SM går vi tillbaka och kör tröskelträning igen. Så vi har den typen av periodisering.

Under sommaren har landslaget haft ett läger i Åre och ett i Sollefteå. 28 augusti bär det av till Frankrike och Font Romeo i Pyrenéerna där ett höghöjdsläger på tre veckor väntar. Skidskyttarna åker dit en vecka före längdlandslaget som också kommer att vara där i en treveckorsperiod.

Nästa helg väntar SM i rullskidskytte på Hallstaberget i Sollefteå.

– Sebastian (Samuelsson) siktar säkert på en trippel. Så det är honom man får utmana. Det blir nog skyttet som blir avgörande, säger Ponsiluoma.

Hur har de andra åkarna sett ut i sommar?
– Jag tycker det har sett mycket bra ut. Alla ser starka ut och Malte (Stefansson) och Oskar (Brandt) (från utvecklingsgruppen) har gått framåt mycket skulle jag säga.

I somras fick Martin motta utmärkelsen Årets skidskytt. FOTO: Håkan Blidberg.I somras fick Martin motta utmärkelsen Årets skidskytt. FOTO: Håkan Blidberg.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.