Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson är sliten och avstår kommande rullskidtävlingar i Norge och Sverige. FOTO: Svenska skidförbundet.

Frida Karlsson är sliten och avstår kommande rullskidtävlingar i Norge och Sverige. FOTO: Svenska skidförbundet.

Frida Karlsson står över tävlingarna i Norge

Sent onsdag kväll meddelade Frida Karlsson den norska arrangören av Toppidrettsveka att hon inte kommer till start i dagens rullskidlopp. Beslutet, som är fattat tillsammans med landslagets läkare och tränare, innebär att Frida inte heller kommer till start i Trollhättan Action Week nästa vecka.
– Jag har känt mig sliten och överbelastad senaste tiden, säger Frida Karlsson i ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

Skidnorge som har sett fram emot en rullskidduell mellan norska långloppssatsande Marit Björgen och Frida Karlsson är så klart besvikna men lika besviken är Frida Karlsson.

– Jag har känt mig sliten och överbelastad senaste tiden. Efter dialog med medicinska teamet, tränarna och mamma kom jag under dagen fram till att det är bäst att stå över tävlandet. Nu får hälsan gå först och det känns som ett trist men klokt beslut nu när det väl är taget, säger Frida.

– Under de senaste veckorna har Frida inte svarat på träningen som förväntat. De arbetsfysiologiska tester som genomförts har visat att Frida är hårt belastad och behöver återhämtning. Av erfarenheter vi fått från föregående år väljer vi därför att lägga in en period av återhämtning. Det finns inga medicinska avvikelser kring detta beslut, utan beslutet grundar sig i att hon inte skall få medicinska konsekvenser, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

Säsongen 2019/2020 stoppades Frida Karlsson ett tag från att tävla då hon inte uppfyllde svenska skidförbundets hälsokrav. Det är dock inte vad det handlar om nu.

– Det här är en åtgärd som vi nu gör tidigare än vad vi gjort förut, säger ”Pliggen” till SVT Sport och fortsätter:
– Vi försöker dra lärdom av det som har hänt tidigare år. Hon har haft en fin träningsperiod och tränat väldigt hårt som hon måste göra. Det här är en åtgärd för att slippa att det ska bli medicinska konsekvenser och en längre tid borta från träning. Det här är den känsligaste tiden för våra skidåkare. De har en gedigen period av hård träning bakom sig, så det här är inget unikt för Frida. Vi försöker lära av det som vi har sett tidigare år.

På SVT Sports fråga om hon ligger hon för nära gränsen svarar ”Pliggen så här:
– Nej, det finns en systematik i hennes upplägg. Samtidigt, med de målsättningar som Frida har så behöver man ha en hög belastning. Då kommer man in i en period där det går lite tyngre. Då är det viktigt att man i första hand tar bort de högintensiva inslagen, det är det vi gör nu genom att hon avstår de två kommande tävlingarna.

Senaste nyheterna