Sebastian Samuelsson ska försvara sina två SM-guld från ifjol när SM i rullskidskytte avgöras i Sollefteå i helgen. FOTO: Nicklas Olausson.

Sebastian Samuelsson ska försvara sina två SM-guld från ifjol när SM i rullskidskytte avgöras i Sollefteå i helgen. FOTO: Nicklas Olausson.

Samuelssons sommarträning har gått som på räls

Sebastian Samuelsson ser fram emot helgens SM i rullskidskytte på hemmaplan. Efter en sommar där träningen gått helt enligt plan ska han försvara sina SM-guld från i fjol.
– SM är en höjdpunkt så här halvvägs i träningen inför vintern och i år är det extra kul när vi tävlar hemma i Sollefteå, säger Sebastian Samuelsson till Längd.se.

Vi tog ett snack med Sebastian innan tävlingarna i Sollefteå drar igång.

– Jag tycker det är viktiga tävlingar. Resultatet kanske inte är så viktigt men det är bra att få öva på att tävla, säger Sebastian.

Redan i eftermiddag startar tävlingarna med ett rent rullskidlopp. I fjol fick Sebastian stryk med en halv sekund av Martin Ponsiluoma i det loppet.

– Jag får se till att det inte händer i år igen, säger Sebastian.

I de båda SM-loppen i rullskidskytte som följer på lördag och söndag är Sebastian dock regerande mästare.

Har sommarträningen gått enligt plan?
– Ja, det har den verkligen gjort. Jag har kunnat genomföra allt som jag planerat. Jag hade en bra period på hög höjd i Italien, berättar Sebastian.

Samuelsson var tre veckor på höjd i Italien under sommaren. De två första veckorna i Lavazé på 1800 meters höjd. Det norska skidskyttelandslaget var där samtidigt.

– Det blev ett pass löpning ihop med norrmännen. De hade varit i Seiser Alm innan så vi var inte i riktigt samma fas kring höghöjdsanpassningen men jag såg dem mycket på rullskidbanan och vi kunde snacka en del med varandra.

Sebastian Samuelsson på hög höjd tillsammans med de norska skidskyttarna Sturla Holm Lägreid, Tarjei Bö, Johannes Dale, Erlend Bjöntegaard och Vetle Sjåstad Christiansen. FOTO: Norska skidskytteförbundet.
Sebastian Samuelsson på hög höjd tillsammans med de norska skidskyttarna Sturla Holm Lägreid, Tarjei Bö, Johannes Dale, Erlend Bjöntegaard och Vetle Sjåstad Christiansen. FOTO: Norska skidskytteförbundet.

Inför OS i vinter har Samuelsson flaggat för att höghöjdsanpassning är en nyckel för att komma väl förberedd.

– Det tar tid för mig att anpassa mig så jag tog det lugnt med träningen inledningsvis på höjden. Jag tycker jag kom in i det bra och höll koll på laktatnivåer och syramättnad.

Efter helgens tävlingar vid SM i rullskidskytte så dröjer det bara en vecka innan ett nytt höghöjdsläger väntar. Skidskyttelandslaget åker då till Frankrike och Font Romeo i Pyrenéerna där man ska träna i tre veckor.

– Det ska bli superkul. Förhoppningsvis får vi ett bra väder och bra träningsperiod. För två år sedan när jag var där blev jag ju sjuk och fick åka hem efter fyra-fem dagar.

I somras kunde Sebastian meddela att han gjort en stor investering i ett eget rullband brett nog att skejta på. Han är troligtvis ensam i världseliten med ett eget band i den storleken.

– Jag har kört två hårda pass på bandet hittills. Jag blir nästan själv överraskad över hur bra bandet är för kvalitetsträning, säger Sebastian och fortsätter;

– Bandet blir en konkurrensfördel året om som jag ser det. Perioden i höst när rullskidor är svårt att genomföra och snön inte har kommit är en viktig period där bandet blir toppen. Sedan i vinter om det är 25 grader kallt ute så kan man genomföra bra kvalitetspass inne. Det blir guld värt.

Vad säger dina landslagskompisar om bandet?
– De gillar initiativet. Alla är lite imponerade och tycker det är en bra satsning av mig.

Bjuder du in någon att åka på det eller håller du det för dig själv?
– Jag har sagt att jag har det för mig själv.

Sebastian öser på i full fart hemma på sitt rullband. FOTO: Instagram Sebastian Samuelsson.
Sebastian öser på i full fart hemma på sitt rullband. FOTO: Instagram Sebastian Samuelsson.

 

 

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.