Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Team Ramuddens Johannes Eklöf och Max Novak var tvåa och trea efter Mikael Gunnulfsen på fredagens backlopp under Toppidrettsveka. Novak är totalledare inför lördagens skiathlon men kommer inte till start. FOTO: Toppidrettsveka.

Team Ramuddens Johannes Eklöf och Max Novak var tvåa och trea efter Mikael Gunnulfsen på fredagens backlopp under Toppidrettsveka. Novak är totalledare inför lördagens skiathlon men kommer inte till start. FOTO: Toppidrettsveka.

Max Novak försvarar inte sin ledning i Toppidrettsveka

Max Novak, Team Ramudden, är sammanlagd ledare av Toppidrettsveka inför lördagkvällens skiathlon. Novak har dock lämnat Norge och åkt hem till Östersund och kommer inte till start.
– Hade det inte varit dubbla poäng för en seger idag hade jag nog haft en chans att vinna totalen, säger Novak till Längd.se.

När det var 200 istället för 100 poäng för seger som i de andra loppen så valde Novak att åka hem till Sverige och ladda upp inför Trollhättan Action Week istället. Där åker han 15 kilometersloppet på torsdag mot de svenska landslagsåkarna och några internationella åkare som till exempel Maurice Manificat och sedan Alliansloppet på lördag.

Du visade fin form i Norge!
– Ja, den var lika bra som när jag vann SM helgen innan. Nu ser jag fram mot tävlingarna i Trollhättan. Det blir mycket tävlingar ett tag nu men det är enligt plan, säger Novak.

Det är 20 kilometer skiathlon som avslutar Toppidrettsveka i eftermiddag och kväll. I herrklassen är det svenskt i topp i totalställningen genom Max Novak med 210 poäng. Tvåan i totalen, Mikael Gunnulfsen, kommer inte heller till start i kväll.

Det betyder att allt är bäddat för Johannes Hösflot Kläbo, ligger fyra med 136 poäng att ta hem totalsegern eftersom en seger ger dubbla poäng (200).

Novaks teamkompis Johannes Eklöf ligger åtta i totalen men inte heller han åker skiathlonloppet.

– Jag laddar om för tävlingarna i Trollhättan nu, säger Eklöf till Längd.se.

I damklassen, som åker 15 kilometer, är det också en långloppsåkare i topp inför avgörandet. Astrid Øyre Slind leder med 204 poäng och tvåa är fredagens sprintvinnare Elena Rise Johnsen, med 180. Lina Korsgren ligger femma och Johanna Hagström sjua i sammandraget. Korsgren startar inte men det gör gårdagskvällens sprinttvåa Hagström.

Damerna startar 16.05 och herrarna 17.00. Tävlingarna sänds på NRK.

Sammanlagt herrar inför skiathlon
1. Max Novak, Team Ramudden/Offerdals SK 210
2. Mikael Gunnulfsen, Ørn IL 150
3. Sivert Wiig, Gjesdal IL 140
4. Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL 136
5. Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus/Lillehammer Skiklubb 120
5. Gaute Kvåle, Røldal IL 120
7. Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF 116
8. Johannes Eklöf, Team Ramudden/IF Hallby SOK 109
9. Harald Østberg Amundsen Asker Skiklubb 89
10. Amund August Korsæth, Trøsken IL 86

Komplett ställning herrar

Startlista herrar skiathlon finns här.

Sammanlagt damer inför skiathlon
1. Astrid Øyre Slind, Team Koteng Edissen/Oppdal IL 204
2. Elena Rise Johnsen, Asker SK 180
3. Marte Skaanes, Strindheim IL 160
4. Hedda Østberg Amundsen, Asker Skiklubb 150
5. Lina Korsgren, Team Ramudden/Åre längdskidklubb 125
6. Marit Bjørgen, Team Ragde Charge/Rognes IL 120
7. Johanna Hagström, Ulricehamns IF 116
8. Emilie Fleten, Team XPND Fuel/Gol IL 110
9. Silje Øyre Slind, Oppdal IL 105
10. Karoline Simpson-Larsen, IL Vargar 100

Komplett ställning damer

Startlista damer skiathlon finns här.

Senaste nyheterna

Max Novak efter segern på Klarälvsloppet. Idag kraschade Novak rejält på cykel under ett träningspass på Gran Canaria. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak i cykelkrasch på Gran Canaria

Sommarens rullskidkung Max Novak visade sig inte samma flyt med större hjul under sig. Idag kraschade han rejält vid en träningstur på cykel på Gran Canaria. – Jag kom ner för en backe och skulle in...
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior. Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten ...
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre. I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i V...