Team Ramuddens Johannes Eklöf och Max Novak var tvåa och trea efter Mikael Gunnulfsen på fredagens backlopp under Toppidrettsveka. Novak är totalledare inför lördagens skiathlon men kommer inte till start. FOTO: Toppidrettsveka.

Team Ramuddens Johannes Eklöf och Max Novak var tvåa och trea efter Mikael Gunnulfsen på fredagens backlopp under Toppidrettsveka. Novak är totalledare inför lördagens skiathlon men kommer inte till start. FOTO: Toppidrettsveka.

Max Novak försvarar inte sin ledning i Toppidrettsveka

Max Novak, Team Ramudden, är sammanlagd ledare av Toppidrettsveka inför lördagkvällens skiathlon. Novak har dock lämnat Norge och åkt hem till Östersund och kommer inte till start.
– Hade det inte varit dubbla poäng för en seger idag hade jag nog haft en chans att vinna totalen, säger Novak till Längd.se.

När det var 200 istället för 100 poäng för seger som i de andra loppen så valde Novak att åka hem till Sverige och ladda upp inför Trollhättan Action Week istället. Där åker han 15 kilometersloppet på torsdag mot de svenska landslagsåkarna och några internationella åkare som till exempel Maurice Manificat och sedan Alliansloppet på lördag.

Du visade fin form i Norge!
– Ja, den var lika bra som när jag vann SM helgen innan. Nu ser jag fram mot tävlingarna i Trollhättan. Det blir mycket tävlingar ett tag nu men det är enligt plan, säger Novak.

Det är 20 kilometer skiathlon som avslutar Toppidrettsveka i eftermiddag och kväll. I herrklassen är det svenskt i topp i totalställningen genom Max Novak med 210 poäng. Tvåan i totalen, Mikael Gunnulfsen, kommer inte heller till start i kväll.

Det betyder att allt är bäddat för Johannes Hösflot Kläbo, ligger fyra med 136 poäng att ta hem totalsegern eftersom en seger ger dubbla poäng (200).

Novaks teamkompis Johannes Eklöf ligger åtta i totalen men inte heller han åker skiathlonloppet.

– Jag laddar om för tävlingarna i Trollhättan nu, säger Eklöf till Längd.se.

I damklassen, som åker 15 kilometer, är det också en långloppsåkare i topp inför avgörandet. Astrid Øyre Slind leder med 204 poäng och tvåa är fredagens sprintvinnare Elena Rise Johnsen, med 180. Lina Korsgren ligger femma och Johanna Hagström sjua i sammandraget. Korsgren startar inte men det gör gårdagskvällens sprinttvåa Hagström.

Damerna startar 16.05 och herrarna 17.00. Tävlingarna sänds på NRK.

Sammanlagt herrar inför skiathlon
1. Max Novak, Team Ramudden/Offerdals SK 210
2. Mikael Gunnulfsen, Ørn IL 150
3. Sivert Wiig, Gjesdal IL 140
4. Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL 136
5. Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus/Lillehammer Skiklubb 120
5. Gaute Kvåle, Røldal IL 120
7. Erik Valnes, Bardufoss og Omegn IF 116
8. Johannes Eklöf, Team Ramudden/IF Hallby SOK 109
9. Harald Østberg Amundsen Asker Skiklubb 89
10. Amund August Korsæth, Trøsken IL 86

Komplett ställning herrar

Startlista herrar skiathlon finns här.

Sammanlagt damer inför skiathlon
1. Astrid Øyre Slind, Team Koteng Edissen/Oppdal IL 204
2. Elena Rise Johnsen, Asker SK 180
3. Marte Skaanes, Strindheim IL 160
4. Hedda Østberg Amundsen, Asker Skiklubb 150
5. Lina Korsgren, Team Ramudden/Åre längdskidklubb 125
6. Marit Bjørgen, Team Ragde Charge/Rognes IL 120
7. Johanna Hagström, Ulricehamns IF 116
8. Emilie Fleten, Team XPND Fuel/Gol IL 110
9. Silje Øyre Slind, Oppdal IL 105
10. Karoline Simpson-Larsen, IL Vargar 100

Komplett ställning damer

Startlista damer skiathlon finns här.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...