Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hanna Öberg jobbar med många detaljer för att komma så bra förberedd som möjligt inför OS-vintern. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P

Hanna Öberg jobbar med många detaljer för att komma så bra förberedd som möjligt inför OS-vintern. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P

Hanna Öberg jobbar med detaljer inför OS-vintern

Som olympisk mästare och världsmästare vet Hanna Öberg att hon kan vinna stora mästerskap igen.
För att nå dit så jobbar hon med många detaljer i förberedelserna; tekniken, återhämtningen och anpassning till hög höjd.
– Jag har hittat några nycklar i tekniken för tvåans växel. Nu jobbar jag hela tiden med att få dem att sitta, säger Hanna Öberg till Längd.se.

Vi gör intervjun med Hanna på fredagen innan den gånga helgens SM-tävlingar i Sollefteå. Hon har precis genomfört ett träningspass på eftermiddagen istället för att delta på fredagens rullskidrace i Sollefteå.

– Alla har vi lite individuella upplägg i landslaget även om vi i stort tränar efter samma grundplan. För mig är de två skidskytteloppen i fokus. Ett rent rullskidlopp kan vara kul men är inte lika relevant för mig, berättar Öberg.

Har träningen gått enligt plan i sommar?
– Jag har tränat på bra men har väl inte nått hela vägen i vad jag tänkt mig men överlag har det gått bra och jag har fått in timmarna i träningsdagboken.

När vi pratade med Hanna innan sommaren så berättade hon att ett viktigt fokus i träningen var att utveckla åkningen i tvåans växel. OS-banorna har en profil där det blir mer åkning på tvåan än på många av världscupbanorna.

Hur har träningen av tvåans växel gått för dig?
– Jag har hittat några viktiga nycklar där. Jag jobbar hela tiden med att få dem att sitta. Det tar lite tid ändra sin åkning när man åkt på ett sätt i alla år, berättar 25-årigen.

Ett annat fokus i förberedelserna inför kommande vinter för Hanna har varit att hitta rätt i återhämtningen efter tuffa tävlingar. I vintras hade Hanna vid några tillfällen svårt att få till rätt återhämtning efter tuffa tävlingar där hon pressat sig stenhårt och tömt sig som hon berättade för Längd.se i våras.

– En sådan här helg med två SM-tävlingar är ett bra test för att få allt på plats. Vi mäter upp hur mycket jag ska äta, hur mycket tävlingarna kostar i återhämtning. Det gäller att ha rätt timing kring de här sakerna så en tävlingshelg som den här är absolut en viktig test av sådana detaljer, berättar Öberg.

Resultatet (där vi nu vet hur det gick, brons på lördagen och silver på söndagen) är/var inte det allra viktigaste för Hanna på ett SM i rullskidskytte.

– Det är ett bra tillfälle att stämma av tekniken och skyttet. Att få helheten som man inte riktigt får på ett vanligt träningsrace. Genomförandet blir det viktiga, sa Öberg inför helgen.

Kommande lördag åker skidskyttelandslaget till Frankrike och Font Romeo i Pyrenéerna där man ska träna i tre veckor på hög höjd. Också det är givetvis en viktig del i förberedelserna inför vinters OS i Peking där tävlingarna kommer genomföras på hög höjd.

– Jag vet att jag behöver en anpassningsperiod. Uppskattningsvis handlar det om en vecka för att jag ska vara bra acklimatiserad, säger Öberg och fortsätter;

– Det är viktigt för mig att skaffa mig mer erfarenheter kring höjd och då är det bra med ett långt läger. Förhoppningsvis gör det också att jag blir jag bättre på att hantera höjden framöver.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...