Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Kommer Max Novak ge landslagsåkarna något att bita i på torsdagens 15 kilometer i Trollhättan? FOTO: Trollhättan Action Week.

Kommer Max Novak ge landslagsåkarna något att bita i på torsdagens 15 kilometer i Trollhättan? FOTO: Trollhättan Action Week.

Slår Novak landslagsåkarna i Trollhättan?

På torsdag eftermiddag börjar rullskidtävlingarna under Trollhättan Action Week med 15 kilometer för både damer och herrar.
Kommer långloppsåkaren Max Novak att slå de svenska landslagsåkarna som han gjorde i Bruksvallarna vid Sverigepremiären i november? Vem vinner på damsidan? Ebba Andersson? Charlotte Kalla? Lina Korsgren?

Det väntar tre spännande tävlingsdagar på rullskidor i Trollhättan kommande torsdag, fredag och lördag. På torsdag eftermiddag står 15 kilometer i klassisk stil med individuell start på programmet.

I så väl dam- som herrklassen så blir det mycket intressant att se kampen mellan landslagsåkare, långloppsåkare, gästande världscupåkare och rullskidspecialister.

Om vi börjar med herrklassen så har vi längdlandslaget på plats med åkare som Jens Burman, William Poromaa, Calle Halfvarsson och Oskar Svensson. De får möte Team Ramuddens långloppsess Max Novak och Johannes Eklöf som har gjort flera imponerande insatser på rullskidor i sommar. Novak imponerade stort med sin seger på långloppet Hitra förra veckan mot den norska eliten.

Sveriges två bästa långloppsåkare förra vintern, Emil Persson, Lager 157 Ski Team och Oskar Kardin, Team Ragde Charge står också på start. Det gör också norska långloppsessen Stian Hoelgaard i svenska Team Curira och Morten Eide Pedersen i svenska Team Eksjöhus. IK Sterns och Team Svenska Spels snabbe rullskidåkare Alfred Buskqvist bir också att räkna med.

Det franska landslaget med åkare som Maurice Manificat, Hugo Lapalus och Adrien Backscheider kan vi förstås också se blanda sig i toppstriden.

I damklassen så får vi se landslagsåkarna Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Johanna Hagström, Charlotte Kalla, Emma Ribom och Jonna Sundling möta de svenska stjärnorna från Visma Ski Classics; Lina Korsgren och Ida Dahl, Team Ramudden, Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team och Hanna Falk, Lager 157 Ski Team som nu förbereder sig för sin först säsong som långloppsåkare.

Kampen i damklassen kryddas också av Anamarija Lampic, Slovenien och Laurien van der Graaf, Schweiz.

Herrloppet startar 14.30 och damloppet 15.50. Tävlingarna livesänds på TV4, TV4 Play och på C More.

Längd.se ger sig på att tippa topp tre i torsdagens 15-kilometerslopp enligt följande:

Herrar:
1. William Poromaa
2. Max Novak
3. Jens Burman

Anmälningslista herrar

Damer:
1. Ebba Andersson
2. Lina Korsgren
3. Johanna Hagström

Anmälningslista damer

Banan för torsdagens 15 km i klassisk stil.
Banan för torsdagens 15 km i klassisk stil.

I fjol vann Leo Johansson före William Poromaa och Oskar Svensson. Alla var inom en sekund. FOTO: Trollhättan Action Week.I fjol vann Leo Johansson före William Poromaa och Oskar Svensson. Alla var inom en sekund. FOTO: Trollhättan Action Week.

Linn Svahn var damloppet i fjol men kommer inte till start på grund av skadebekymmer i år. Tvåa och trea då var Johanna Hagström och Emma Ribom. FOTO: Trollhättan Action Week.Linn Svahn var damloppet i fjol men kommer inte till start på grund av skadebekymmer i år. Tvåa och trea då var Johanna Hagström och Emma Ribom. FOTO: Trollhättan Action Week.

Program rullskidor Trollhättan Action Week:

Torsdag 26 augusti
15 km klassisk stil, individuell start
Första start herrar 14.30
Första start damer15.50

Fredag 27 augusti
Sprint fri stil
Kval Damer: Första start 14:25 (preliminärt), 15 sek startmellanrum
Kval Herrar: Första start 14:40 (preliminärt), 15 sek startmellanrum
Kvartsfinaler: 15:08-16:00
Semifinaler: Ca. 16:10-16:30
Finaler: Ca. 16:40 – 16:50

Lördag 28 augusti
Alliansloppet, Visma Ski Classics Challengers, 48 km klassisk stil, gemensam start
Start
Herrar Elit 11.45
Damer Elit 11.55

Tävlingarna livesänds på TV4, TV4 Play och på C More.

Senaste nyheterna

Max Novak efter segern på Klarälvsloppet. Idag kraschade Novak rejält på cykel under ett träningspass på Gran Canaria. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak i cykelkrasch på Gran Canaria

Sommarens rullskidkung Max Novak visade sig inte samma flyt med större hjul under sig. Idag kraschade han rejält vid en träningstur på cykel på Gran Canaria. – Jag kom ner för en backe och skulle in...
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior. Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten ...
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre. I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i V...