Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Grate tillsammans med tvåan Emil Persson, trean Calle Halfvarsson och fyra Max Novak efter 15-kilometersloppet i Trollhättan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus Grate tillsammans med tvåan Emil Persson, trean Calle Halfvarsson och fyra Max Novak efter 15-kilometersloppet i Trollhättan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Sprint-Grate knäckte alla på 15 kilometer

IFK Umeås VM-åkare i sprint Marcus Grate slog både distansåkare och långloppsåkare på 15-kilometersloppet i Trollhättan.
Grate vann 20 sekunder före långloppskungen Emil Persson, Lager 157 Ski Team och Calle Halfvarsson, Sågmyra SK.
– Extremt skönt. Det blev som ett perfekt lopp, säger 24-årige Grate.

Marcus Grate som gör sin första träningssäsong i A-landslaget har inte haft en sommar som gått helt på räls. Segern idag så då förstås mycket skönt.

– Det har varit lite struligt med ett knä som varit överbelastat men det har börjat bli bra. Men sen krachade jag på rullskidor och fick sy några stygn på armbågen. Men det är ingen fara där, det var bara ytligt, berättar Grate och fortsätter;

– Jag har fått hålla igen vissa dagar men nu har jag varit i full träning igen ett tag och det känns skönt att vara igång och få ett sådant här kvitto. Jag känner inte att jag är i någon superform, en bra träningsform och jag hade en väldigt bra dag.

Det var blåsiga förhållanden på varvbanan i slussområdet i Trollhättan. Att ligga tillsammans i en bra klunga var viktigt för att kunna hålla tempot uppe.

Hur är det att åka ett sådant här lopp?
– Det är väldigt speciellt. Det blir lite lotteri hur man kommer ut i klungor. Jag hade väldig tur med mig idag. Det blev som ett perfekt lopp, jag vet inte om det hade kunnat vara mer perfekt, säger IFK Umeååkaren.

– Jag låg ju med många olika åkare men konstant låg jag med Calle (Halfvarsson) och vi hade ett väldigt bra samarbete och jobbade ikapp grupp för grupp. På slutet fick vi hjälp av schweizaren (Jason Rueesch som slutade nia) också. Det var mycket värt att få vila lite innan man gick upp och smällde på igen.

Tåget med Grate, Rueesch och Halfvarsson längst fram. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Tåget med Grate, Rueesch och Halfvarsson längst fram. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Grate laddar nu om inför fredagens sprint och kommer också till start på Alliansloppets 48 kilometer på lördag.

– På lördag får jag väl ta lite vind men jag ska fila lite på taktiken inför det loppet, säger han.

Vinterns totalvinnare av Visma Ski Classics,Emil Persson, Lager 157 Ski Team, visade också fin form och tog andraplatsen 19,5 sekunder efter Grate och dryga två sekunder före Calle Halfvarsson.

– Ett bra lopp men rejält jobbigt på slutet, konstaterade Persson.

Calle Halfvarsson hade inte så stora förhoppningar innan loppet och sa så här efteråt:

– Det gick lite bättre än väntat. Jag trodde det skulle gå mycket sämre. Jag fick dock slita för att gå med och man ska inte behöva slita när man ligger bakom. Jag fick gå ganska hårt på första varvet för att komma i den här klungan, men det var ju en bra klunga att vara i. Grate var ju starkast idag, berättar Calle som eventuellt väljer att stå över fredagens sprint och ladda om till Alliansloppet på lördag.

Max Novak, Team Ramudden, slutade fyra mindre än två sekunder efter Halfvarsson. Detta trots att hem tidigt startnummer fick kämpa ensam i motvinden.

– Jag fick ju köra själv hela vägen. Jag visste ju innan loppet att man måste ha en rygg. Jag kom ikapp folk men det åkte inte tillräckligt fort för att jag skulle kunna ligga bakom. Med tanke på det så gick det ju sjukt bra. Det här får jag vara nöjd med. Nu så satsar jag om på lördag, säger Novak.

Tre sekunder bakom Novak följde Falun Borlänge SK:s Leo Johansson som uppenbarligen trivs i Trollhättan. I fjol vann han loppet. Loppet stora överraskning var dock sexan Axel Jutterström, Team Eksjöhus som slog sin teamkompis Morten Eide Pedersen med ett par sekunder och knep sjätteplatsen.

IFK Mora SK-åkaren som plockades upp av Team Eksjöhus i somras har verkligen gått från klarhet till klarhet på sommaren rullskidlopp. Starkt åkte också en annan moraåkare, Gustaf Berglund som slutade åtta ett par sekunder före schweizaren Rueesch.

Åsarnas William Poromaa fick nöja sig med elfte plats, 42 sekunder efter Grate och tiondelen efter ytterligare en moraåkare, Eric Rosjö.

Liveresultat finns här.

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...