Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Junioren Erik Larsson, Mora Biathlonklubb, var snabb på rullskidorna under sprinten på SM i rullskidskytte häromveckan. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Junioren Erik Larsson, Mora Biathlonklubb, var snabb på rullskidorna under sprinten på SM i rullskidskytte häromveckan. FOTO: Per Danielsson/Projekt.P.

Analys: Halvtid för skidskyttarna

För drygt en vecka sedan genomfördes SM i rullskidskytte på Hallstaberget i Sollefteå. Efter att träningssäsongen startade har skidskyttarna nu avverkat första halvlek av den sju månader långa träningsperioden. Och så här i halvtid ger rullskidskyttetävlingarna en fingervisning om åkarnas kapacitet inför vinterns tävlingar.

Tydlig skillnad
Det vi ska ha i åtanke när vi granskar resultaten från dessa tävlingar är först och främst att rullskidor skiljer sig en hel del från längdskidor. Rullskidor är mer ”förlåtande” än längdskidor när det gäller skidteknik. Att kantställa rullskidan får inte samma negativa effekt som att kantställa längdskidor och därmed inte nyttja skidans belag och glid fullt ut. Ett stumt underlag av asfalt istället för snö skapar också en större fördel till en mer kraftfull skidteknik. Att det skiljer i prioritering och träningsbelastning bland åkarna inför dessa tävlingar ska också vägas in i bedömningen av deras prestationer.

Men när vi tittar på åktid (course time), tid på skjutvallen (range time) och den så kallade ”stav-till-stav” skjuttiden (shooting time) kan vi ändå dra vissa slutsatser av de olika momenten och lyfta fram några intressanta prestationer.

Presterar i alla moment
Under sprinttävlingen gick Stina Nilsson en sekundstrid mot systrarna Öberg. Med två bom och en total range time på 3 minuter och 16 sekunder var Stina i paritet med övriga i startfältet. Visserligen hade hon snabbast åktid med 3 sekunder mot Elvira Öberg, men detta visade att hon inte vann tack vare en överlägsen åktid, eller på ett felfritt skytte - utan för att hon presterade i alla moment.

Alva Sköld i den äldre damjuniorklassen presterade även hon i alla moment. Med en hög träffsäkerhet och snabba åk- och skjuttider tog hon dubbla SM-guld under helgen.

Bom-tunga resultatlistor
Trots sex bom under lördagens sprint tog sig Erik Larsson i mål på en 3:e plats bakom Alfred Eriksson och Oscar Andersson i den äldre herrjuniorklassen. Analyslistan bekräftar den snabba åktiden på 23 minuter och 19 sekunder. Klart snabbast av de äldre juniorerna och en tid som hade räckt till 6:e åktid bland seniorerna, endast 58 sekunder bakom den regerande världsmästaren på samma distans - Martin Ponsiluoma. 58 sekunder kan tyckas mycket, men för en ung och lovande 19-åring mot en av världens snabbaste skidskyttar gör detta honom till ett utropstecken vid kommande tävlingar.

I seniorklassen stod Viktor Brandt för en mindre skräll med en andraplats bakom Sebastian Samuelsson efter felfritt skytte. I åktid finns mer att hämta, men med två ”nollor” i skjutprotokollet var Viktor en av få med felfritt skytte i annars bom-tunga resultatlistor från både lördagens och söndagens tävlingar.

Ringrostiga på en utmanande skjutvall
Att det generellt varit många bom under tävlingarna i Sollefteå är inte oväntat. Åkarna är ringrostiga i tävlingssammanhang just nu, trots att de genomfört många intensiva träningspass och testrace sedan träningsperioden startade. Hallstaberget har också Sveriges mest utmanande skjutvall med en tuff stigning precis innan skyttet och där luriga vindbyar ofta får fritt spelrum.

Nu när sommaren börjar sjunga på sista versen, med sjunkande temperaturer och kortare dagar, kan vi glädjas åt att vinterns skidskyttetävlingar närmar sig. Men innan dess väntar andra halvlek av träningsperioden.

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...