Oskar Kardin har missat flera rullskidlopp i sommar efter en vurpa på träning. Nu är dock Kardin i full träning i igen och ser fram emot vintern.

Oskar Kardin har missat flera rullskidlopp i sommar efter en vurpa på träning. Nu är dock Kardin i full träning i igen och ser fram emot vintern.

Kardin tillbaka i träning efter rullskidvurpa

Den uppmärksamme har noterat att en av Sveriges och världens bästa långloppsåkare, Österundaren Oskar Kardin, Team Ragde Charge, inte deltagit i den senaste tidens rullskidlopp.
Ett fall på rullskidor är anledningen men nu är Kardin bra igång med träningen igen.
– Det är sådant som händer men den här gången var det dålig tajming. Jag missade ju både Toppidrettsveka och Alliansloppet men nu är jag tillbaka på banan igen, säger Kardin till vismaskiclassics.com.

Kardin gjorde sin bästa säsong förra vintern när han slutade totaltrea i Visma Ski Classics Pro Tour och solovann säsongsöppningen Engadin La Diagonela. Kardin var också topp tio i alla lopp.

– Ja, förra säsongen var riktig bra för mig. Anledningen var att jag höll mig frisk och skadefri hela vintern. Tidigare har jag gjort bra resultat i vissa lopp men jag har alltid haft en del problem mitt i säsongen så formen har gått upp och ner.

Den senaste tidens mindre träningsuppehåll på grund av en vurpa på rullskidor bekymrar dock inte 29-åringen.

– Det är sådant som händer men den här gången var det lite dålig tajming.  Jag missade både Toppidrettsveka och Alliansloppet. Det hände dock intget allvarligt; några skavsår och en liten smäll på ryggen. Nu är jag tillbaka i full träning igen efter en vecka med lugnare träning. Förra året missade jag tre veckors träning i september och hade min bästa säsong hittills, så det kanske var bra för mig att ta en liten paus, säger Kardin till vismaskiclassics.com.

För Visma Ski Classics sajt berättar Kardin att sommarens träning gått riktigt bra fram till rullskidvurpan. Han har kunnat genomföra ett rejält block med mycket volym i träningen och tester visar att han är på rätt väg och fortsätter att utvecklas.

Oskar har som sagt missat några rullskidlopp och kunnat se att en av hans huvudkonkurrenter till vinter, Team Ramuddens Max Novak, dominerat på flera rullskidrace.

– Visst är det bra att vara i form och även tävla på sommaren. Men rullskidåkning är något annat än tävlingar på snö. Det är svårt att dra några slutsatser från några rullskidlopp men det är förstås alltid kul med bra resultat. Jag antar att vi får se de som brukar vara i topp slåss om pallplatserna i vinter också och Max kan vara en av dem, säger Kardin.

Kardin berättar också om några av hans typiska träningspass:
– Det mesta av min träning sker på rullskidor. Jag gör alla typer av pass; från kortare upp till sex timmar. Jag använder olika typer av hjul; ibland snabba och ibland långsamma. Jag kör både ren stakning och klassisk teknik. Min skejtteknik är riktigt dålig så jag försöker undvika skejt och cyklar lite istället.

– Jag gör inget speciellt i träningen, det handlar bara om hårt arbete. Under sommaren tränar jag ofta 100 timmar per månad och har två-tre intervallpass i veckan. Mina vanliga träningspass under en normal vecka ser ut så här: 6 x 10 minuter uppför på löpband, 4-5 timmars stakning på rullskidor och core-styrka.

Vad som är Kardins största dröm i idrottskarriären är ingen överraskning.

– Mitt största mål är att vinna Vasaloppet en dag. För mig är Vasaloppet det största loppet och varje år ges ett nytt tillfälle att klara målet. Men många saker måste vara perfekta för att man ska lyckas vinna. Jag antar att många av oss i eliten drömmer om en Vasaloppsseger och bara en kan lyckas per år, så det är en hård kamp. För den kommande vintern siktar jag på att vinna Visma Ski Classics gula tröja och göra det bra på Grand Classics-loppen.

Oskar säger så här till Visma Ski Classics sajt om sina tuffaste opponenter till vintern:
– Emil Persson är bra taktiskt och har en av de bästa spurterna och det gör honom farlig. Tord Asle Gjerdalen är också smart och har ett bra taktiskt sinne. Han kan också gå hårt länge och är en av killarna med den bästa motorn i fältet. Ermil Vokuev är riktigt stark, och när han har en perfekt dag med bra skidor ser jag honom som den starkaste. Andreas Nygaard är riktigt tuff, och han är med Emil kanske den bästa spurtaren. Lyckligtvis är han min lagkamrat och om han vinner, vinner vi som ett lag.

– En potentiell vinnare för kommande säsong blir naturligtvis Martin Johnsrud Sundby som har vunnit Birken tidigare och har bevisat att han är riktigt stark med många år i världscupcirkusen, fortsätter Oskar med sina spekulationer om potentiella vinnare till vinter.

– Jag är också imponerad av Johannes Eklöf och resultaten han har visat på rullskidtävlingar i sommar. Jag tror att han kan överraska och utmana oss för en seger i några av loppen.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.