Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Charlotte Kalla under rullskidloppet över 15 kilometer i Trollhättan i torsdags. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla under rullskidloppet över 15 kilometer i Trollhättan i torsdags. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kalla är noggrann i sin träningsplanering inför sitt fjärde OS

Charlotte Kalla tog en historiskt OS-guld på 10 kilometer fri stil i Vancouver 2010. Nu ska noggrann träningsplanering ta henne till ett fjärde OS tolv år senare. Samtidigt framhåller hon vikten av att inte tänka för långt fram.
– Det gäller att göra det så bra som möjligt, varje dag, varje pass, säger 34-åriga Kalla till Längd.se.

Charlotte Kalla har gjort tre OS och har tagit ett guld i varje mästerskap. I Vancouver 2010, som 22-åring, tog hon guldet på 10 kilometer fri stil närmast före Kristina Smigun och Marit Björgen. 2014 gjorde Charlotte en magisk slutsträcka på stafetten i Sotji och förde Sverige till guld tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Anna Haag. 2018 inledde hon OS-tävlingarna i PyeongChang med guld i skiathlon före Marit Björgen och Krista Pärmäkoski.

Vi träffar Charlotte Kalla på längdlandslagets pressträff i Trollhättan. Bara några timmar senare ska hon tävla på 15 kilometer rullskidor. En av få rullskidtävlingar för henne på senare år.

– Det är inte så ofta jag tävlar på rullskidor och jag har inte heller haft så många tuffare inslag i träningen så här långt, det har varit fokus på tröskelträning. Så det här blir ett bra tillfälle att vänja kroppen vid hårdare belastning, sa Kalla då innan loppet, där hon sedan åkte in på 15:e plats dryga två minuter efter klubbkompisen i Piteå elit, Emma Ribom.

Ett resultat som Charlotte troligtvis inte fäste alltför stor vikt vid. Sommarträningen har gått enligt plan före henne och formen ska hon visa till vintern när underlaget är snö.

– Träningen i sommar har fungerat bra och det känns som jag fått genomföra det jag önskat och tänkt, säger Kalla.

– Det är ganska häftigt när man summerar och ser helheten. Det är också ganska förväntade svar på passen utifrån det fokus jag haft, fortsätter hon.

Har det skett några förändringar i upplägget inför OS-vintern?
– I fjol så var vi ännu mera noggranna med att ha långsiktiga planer. Det gavs ju möjlighet i och med man bara var hemma hela tiden på grund av pandemin. Jag kunde köra riktiga standardveckor och vi utvärderade veckovis.

– Det kändes som att jag fick bra svar av det och när vi kom till oktober-november så kände jag mig stark. Så det har varit en viktig erfarenhet att ta med sig in i den här säsongen. Att förfina det ytterligare men ändå ha kvar grunden från förra året, förklarar Kalla.

Inledningen på förra säsongen blev ju sedan inte alls vad Charlotte hade tänkt sig. Hon åkte på en covid-infektion strax före säsongsstarten och kunde inte riktigt ta vara på vad hon byggt upp under sommaren och hösten.

Trots det kom hon tillbaka till VM och åkte därifrån med en femteplats på skiathlonloppet och en sjätteplats på 10 kilometer fri stil.

Även om inte allt gick på räls in i förra säsongen så framhöll Charlotte i våras hur hon känt sådan glädje till skidåkningen hela vintern.

– Ja, det var jättehärligt i fjol och vi hade vårt teknikprojekt med Stefan (Thomson) Magnus (Ingesson) och (Lars) Ljung och min fysio hemma Sundsvall, Anna Lindman. Att verkligen kunna se hur otroligt duktigt folk… när de får diskutera tillsammans och leverera till mig hur bra det blir. Att också känna av när man har en ny riktning i träningen - vad det kan leda till och spränga lite gränser, säger Kalla och fortsätter;

– Det har varit kul att träna det här året också och nu har vi dessutom redan haft läger med landslaget i juni.

Nu väntar snart nästa landslagsläger, på hög höjd i Font Romeu i franska Pyrenéerna, under tre veckors tid. Lägret startar den 6 september.

Du har varit på några genom åren. Vad är dina viktigaste erfarenheter när det gäller träning på hög höjd?
– Att ha tålamod, att inte vara för ivrig i början. Och på ett läger på tre veckor går det inte att köra sju dagar i rad som vi gjorde i Torsby. Man behöver tänka på den totala belastningen och kroppen är mer stressad på höjd.

– Det blir intressant med de mätningar vi ska gör där. Hur ska man hålla en bra vätskebalans de första dagarna till exempel.

Till sist. Vad tar du med dig av förra vintern med motgången kring covid-infektionen och att du sedan trots allt kunde komma tillbaka och prestera så bra på VM?
– Det man kan påverka är det man har här och nu och göra det så bra som möjligt, varje dag, varje pass. Det var verkligen en nyckel att inte tänka för långt fram. Det är också så man oftast gör de bästa prestationerna, när man inte oroar sig för mycket för framtiden. Fast trots att man vet det, så vill man gärna vara där framme och spekulera…

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.