Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak fick 50 poäng till Visma Ski Classics Champion- och Ungdomstävling för sin seger på Alliansloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Max Novak fick 50 poäng till Visma Ski Classics Champion- och Ungdomstävling för sin seger på Alliansloppet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poäng har redan delats ut till Visma Ski Classics säsong XII

Visma Ski Classics säsong XII är mindre än fyra månader bort. Helgen 18-19 december drar Pro Touren igång med Pro Team Tempo och individuell prolog i Orsa Grönklitt.
Redan nu har dock Pro Team-atleterna börjat samla poäng till Champion- och Ungdomstävlingen på Challengers-loppen på rullskidor.

Den åkare som vinner en Challengers får 50 poäng till Champion- och Ungdomstävlingen. Det är den maximala poängsumma man kan använda i sammandraget från en Challengers. Som tvåa får man 45 poäng, som trea 40 poäng och så vidare.

Man kan alltid försöka förbättra sin poängstatus i ett annat lopp men 50 poäng är den maximala poäng man tar med sig från en Challengers i totalen.

Flera Challengers-lopp på rullskidor har genomförts under sommaren och ytterligare fyra kommer att genomföras snart: Värnamorullen, 40 km, på lördag 4 september, Onepartnergroup-loppet, 42 km, i Östersund på söndag 5 september. Sedan följer Lake Saimaa Roller Ski Marathon, 60 km, i Imatra, Finland, den 11 och 12 september och Klarävlsloppet, 90 km, i Värmland söndag 19 september.

Under sommaren har fem Challengers event genomförts: Båstad-Mölle, 57 km, Totenrullen, 50 km, i Raufoss, Norge, Vaajmarathon, 45 km, i Rötviken, Alliansloppet, 48 km, i Trollhättan och Ring Frei, 42 km, i Salzburg, Österrike.

I tävlingen om den gula Champion-västen är det nu fem åkare på herrsidan och två på damsidan med maximala 50 poäng; Andreas Nygaard, Team Ragde Charge, Stian Hoelgaard, Team Curira, Emil Persson, Lager 157 Ski Team, Max Novak, Team Ramudden, Thomas Bing, Team Zipps, Lina Korsgren, Team Ramudden och Emma Ribom, som representerade Team Ragde Eiendom förra säsongen. Av dessa har då också Max Novak och Emma Ribom 50 poäng i ungdomstävlingen.

När du läser ställningen så måste du ha i åtanke att de Pro Team som åkarna står under är de team de representerade förra säsongen. Till exempel så står Stian Hoelgaard för Team Koteng men hans nya lag är svenska Team Curira. För Bing och Ribom finns det idag inget besked på om de kommer att tillhöra sina respektive lag den kommande säsongen. Registreringarna för Pro Teamen inför säsong XII slutförs snart och efter det uppdateras listorna med eventuella nya team för åkarna.

Noterbart är också att åkare som inte har representerat något Pro Team tidigare inte ingår i den nuvarande ställningen även om de har samlat poäng på Challengers.

Alla deltagare i varje Challengers-event får poäng för sin SC-ranking, som de kan kontrollera genom att logga in gratis på MyPages.

Resultaten och en lista över alla Challengers-event med bekräftade datum för säsongen 2021/22 finns på vismaskiclassics.com.

Den nuvarande ställningen för Champion- och Ungdomstävlingen hittar du här snart.
 

Senaste nyheterna