Kan Calle Halfvarsson slå ur underläge och hitta formen till OS? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kan Calle Halfvarsson slå ur underläge och hitta formen till OS? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Halfvarsson slår ur underläge in mot OS-säsongen

Calle Halfvarsson bröt skiathlon-loppet på VM i Oberstdorf, åkte hem till Sverige och avslutade sin säsong i slutet på februari.
VM-vintern blev inte alls vad han tänkt sig. Kroppen visade sig aldrig från sin rätta sida efter en månads penicillinkur innan säsongsstarten.
– Jag skulle inte själv kalla mig för en favorit i svenska landslaget inför OS-vintern. Men det kan nog vara bra för mig att slå ur underläge, säger 32-årige Halfvarsson till Längd.se.

För ett år sedan, hösten 2020, var Calle Halfvarsson i bättre form än någonsin. Allt såg mycket bra ut inför VM-vintern. Sedan gick det åt skogen. Bihåleproblem och en månads penicillinkur inför säsongsstarten. Calle försökte jaga ifatt träningsmässigt men kroppen svarade aldrig riktigt bra men han tog ändå en plats i VM-laget. VM i Oberstdorf slutade dock nästan innan det börjat för Calle, som bröt det inledande skiathlon-loppet.

– Det är något galet med kroppen Jag fick bankade huvudvärk också, sa Calle då, sedan han brutit VM-loppet.

Så här sa Calle i våras om hur känslan varit innan VM:
– Det var tungt under tävlingarna i Falun innan VM. Jag fick inget kvitto och det var mycket osäkerhet innan. Jag ville ju ändå tro på det.

Efter den misslyckade säsongen blev tidig semester och ett ganska långt träningsuppehåll.

Hur var det att komma tillbaka i träning efter en säsong som inte alls blev vad du tänkt dig?
– Jag tog ju en lång period med ledighet efter VM. Sedan smög jag istället igång träningen ganska tidigt på våren mot vad jag brukar göra. Det gick ganska bra att komma igång, säger Halfvarsson.

Har sommarträningen gått bra?
– Helt okej, men lite knackigt ibland. Jag har varit lite krasslig så det blivit några avbrott ibland men i övrigt har det gått bra.

– Jag har inte legat på samma mängder i träningen som förra sommaren. Jag har lagt mig lite lägre för att inte gå på några smällar.

Har du hållit igen på intensiteten på passen också?
– Ja, det var lite mindre av det i början av träningsperioden men mer och mer nu på slutet.

Förväntningarna inför rullskidtävlingarna i Trollhättan var ganska låga för Calle men han blev ändå trea på 15-kilometersloppet. Han tvingades sedan bryta Alliansloppet på grund av plötslig smärta i ena handen.

Calle tillsammans med Emil Persson (tvåa), Marcus Grate (etta) och Max Novak (fyra) efter 15-kilometersloppet i Trollhättan förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Calle tillsammans med Emil Persson (tvåa), Marcus Grate (etta) och Max Novak (fyra) efter 15-kilometersloppet i Trollhättan förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Calle är tydlig med att han inte vill stressa fram någon tidig form det här träningsåret. Tanken är att skjuta fram formen och inte vara som bäst i säsongsöppningen.

– Jag ska vara lite mer avvaktande och inte ha så bråttom i år, säger Sågmyrasonen.

En sak som lyftes fram under förra säsongen av Calle själv var att han tränat för mycket maxstyrka och dragit på sig för mycket muskler. Där har skett en klar förändring i år.

– Det har blivit väldigt lite av det. Jag har knappt kört någon styrketräning alls i sommar. Det har bara varit lite bålstyrka och så.

Har du kvar några muskler?
– Ja, det tror jag nog, säger Calle och skrattar.

Hur går tankarna inför ett OS på hög höjd?
– Det blir ganska speciellt men jag ser fram emot det och inte minst att komma in i den här vintern på ett annat sätt än förra året.

Att prestera på hög höjd har en del åkare en del bekymmer med men det känner inte Halfvarsson är någon faktor som oroar honom.

– Det brukar inte vara några problem med hög höjd för mig. Jag brukar inte få några dåliga svar där.

Apropå hög höjd så väntar nu tre veckors läger med landslaget i Font Romeu i franska Pyrenéerna, på samma höjd som OS-tävlingarna avgörs på.

– Vi var ju där för två år sedan. Det är en jättebra plats att träna på så det ser jag verkligen fram emot, säger Halfvarsson.

Inför kommande vinter är det Jens Burman och William Poromaa som är hetast av de svenska distansåkarna. Något som kanske inte är något nackdel för Calle som nu kan slå ur underläge.

– Jag skulle inte själv kalla mig för en favorit i svenska landslaget nu. Men det kan nog vara bra för mig att slå ur underläge. Både Wille och Jens visade ju bra takter i vintras och var långt framme. Hänger man med dom så gör man det bra.

Hur kändes de mot dem på lägret i Torsby tidigare i sommar då?
– Det var lite starkare än mig. Så är det. Jag har inte varit i någon bra form heller men det är nog bara bra det. Oftast har jag ju varit stark på sommaren - men det är bättre att jag spar det till vintern den här gången.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.