Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emma Ribom tog tre raka segrar senast landslaget samlades i Trollhättan. Nu väntar nästan tre veckor på höjd för landslagsåkarna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Emma Ribom tog tre raka segrar senast landslaget samlades i Trollhättan. Nu väntar nästan tre veckor på höjd för landslagsåkarna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget åker på sitt andra höghöjdsläger

Satsningen mot OS i Peking fortsätter när längdlandslaget nu åker på sitt andra läger på hög höjd. Denna gång Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

Det är ett laddat landslag som under måndagen reser ner för ännu ett läger på höjd, för att förbereda sig på bästa sätt inför OS. Ett av fokusområdena under detta läger blir att följa hur acklimatiseringen fortlöper under lägret.

– Vi kommer träna på ungefär samma höjd som OS-banorna vilket gör att det blir extra intressant att se hur vi reagerar, vilket kan vara väldigt individuellt, säger landslagschef Anders Byström.

– Vi mäter vätskebalans och vikt för att vara säkra på att vi har nog vätskeintag och för att se till att vi får i oss tillräckligt med energi. Det blir också löptester och styrketester och dessutom har åkarna ett ansvar att skriva ner hur de känner sig för att vi så noga som möjligt ska kunna se hur de påverkas när de är på hög höjd, berättar Byström.

Som vanligt är det ett varierat program på schemat med både rullskidor, löpning, styrka och cykel i olika fart. Men denna gång ett något längre läger än vanligt.

– Det är bra att kunna vara här nästan tre veckor på höjd eftersom det är ungefär så länge vi ska vara på höjden när det är dags för OS i Peking.

Några saknas
Som vanligt är det några skavanker i gruppen. Linn Svahns axel är inte återställd vilket gör att hon inte följer med på lägret. Jonna Sundling, Frida Karlsson, William Poromaa och Lovisa Modig har dragits med förkylning och avvaktar med besked.

– Linn är i en fas där fortsatt rehabilitering och diagnostik föreligger och bedömningen är att detta bäst görs på hemmaplan. Sedan har vi några åkare som har eller har haft lättare förkylningssymtom där vi avvaktar senarelagd resa till Frankrike, säger landslagets läkare Per Pliggen Andersson.

Lägret börjar måndag den 6:e september och slutar den 24:e.

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...