Emma Ribom tog tre raka segrar senast landslaget samlades i Trollhättan. Nu väntar nästan tre veckor på höjd för landslagsåkarna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Emma Ribom tog tre raka segrar senast landslaget samlades i Trollhättan. Nu väntar nästan tre veckor på höjd för landslagsåkarna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget åker på sitt andra höghöjdsläger

Satsningen mot OS i Peking fortsätter när längdlandslaget nu åker på sitt andra läger på hög höjd. Denna gång Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

Det är ett laddat landslag som under måndagen reser ner för ännu ett läger på höjd, för att förbereda sig på bästa sätt inför OS. Ett av fokusområdena under detta läger blir att följa hur acklimatiseringen fortlöper under lägret.

– Vi kommer träna på ungefär samma höjd som OS-banorna vilket gör att det blir extra intressant att se hur vi reagerar, vilket kan vara väldigt individuellt, säger landslagschef Anders Byström.

– Vi mäter vätskebalans och vikt för att vara säkra på att vi har nog vätskeintag och för att se till att vi får i oss tillräckligt med energi. Det blir också löptester och styrketester och dessutom har åkarna ett ansvar att skriva ner hur de känner sig för att vi så noga som möjligt ska kunna se hur de påverkas när de är på hög höjd, berättar Byström.

Som vanligt är det ett varierat program på schemat med både rullskidor, löpning, styrka och cykel i olika fart. Men denna gång ett något längre läger än vanligt.

– Det är bra att kunna vara här nästan tre veckor på höjd eftersom det är ungefär så länge vi ska vara på höjden när det är dags för OS i Peking.

Några saknas
Som vanligt är det några skavanker i gruppen. Linn Svahns axel är inte återställd vilket gör att hon inte följer med på lägret. Jonna Sundling, Frida Karlsson, William Poromaa och Lovisa Modig har dragits med förkylning och avvaktar med besked.

– Linn är i en fas där fortsatt rehabilitering och diagnostik föreligger och bedömningen är att detta bäst görs på hemmaplan. Sedan har vi några åkare som har eller har haft lättare förkylningssymtom där vi avvaktar senarelagd resa till Frankrike, säger landslagets läkare Per Pliggen Andersson.

Lägret börjar måndag den 6:e september och slutar den 24:e.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.