Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Glada barn från Blattnicksele skola som är en tidigare vinnare av Vasaloppets skolutmaning. FOTO: Vasaloppet.

Glada barn från Blattnicksele skola som är en tidigare vinnare av Vasaloppets skolutmaning. FOTO: Vasaloppet.

Vasaloppets skolutmaning ger eleverna ett minne för livet

Nu är ansökan öppen för den femte upplagan av Vasaloppets skolutmaning. Alla som söker får startplatser i Ungdomsvasan 2022 och en vinnande klass får dessutom komplett skidutrustning till alla elever som skolan sen får behålla, träningshjälp från en Vasaloppscoach, resan till Dalarna plus boende i Mora. Allt till ett värde av minst 50 000 kronor.

Vasaloppets skolutmaning är öppen för årskurs 4–9 och det är klassens lärare som söker.

– Sök, bara sök! För oss betydde vinsten 2018 enormt mycket. Mina tidigare elever pratar fortfarande om resan och skidåkningen. Detta var något som fick dem att växa rejält och en upplevelse utöver det vanliga. De glömmer den aldrig, säger idrottsläraren David Schylander på Centrumskolan i Växjö.

En annan som kan vittna om hur mycket skolutmaningen betytt är Daniel Holm, en av lärarna i särskoleklassen Vågen på Parkskolan i Degerfors, fjolårets vinnande klass.

– På grund av pandemin körde vi loppet på hemmaplan, men det gjorde inget. Det var ändå en helt fantastisk grej att vara med om, både för elever och personal, säger han.

Alla är vinnare
Vasaloppets skolutmaning är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix. Målet är att motverka stillasittande och att ge fler barn och unga chansen att komma ut i skidspåret. Nu ser projektledaren Ninni Bäckström fram emot att få välkomna ännu en klass till Vasaloppsarenan.

– Jag längtar! Det är så fint att få följa eleverna under förberedelserna, se dem kämpa i spåret och till sist gå i mål i Mora.

Ninni påminner om att alla idrottslärare som söker till skolutmaningen är vinnare:

– Vi delar ut startplatser i Ungdomsvasan till precis alla klasser som söker. Hoppas nu att riktigt många elever får chans att uppleva hur härligt det är att åka längdskidor. Nästa år firar Vasaloppet dessutom 100 år, så då blir det extra festligt i arenan.

FAKTA
Vasaloppets skolutmaning, i samarbete med Swix
Öppen för årskurs 4–9, lärare ansöker för sin klass.

Alla lärare som söker får startplatser till sin klass i Ungdomsvasan 27 februari 2022. Distansen är 9 eller 19 km.

En vinnande klass får dessutom skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor och övernattning i Mora. Värde: minst 50 000 kr. All utrustning stannar sedan kvar i skolans ägo för att i framtiden ge ännu fler ungdomar möjlighet att uppleva skidglädje.

Vinnarklassen får även träningshjälp från en av de officiella Vasaloppscoacherna. Målet är att träningen blir en del i den ordinarie idrottsundervisningen.

Tidigare vinnare
2018: Centrumskolan i Araby, Växjö
2019: Västra Karups skola, Båstad
2020: Blattnicksele skola, Sorsele
2021: Parkskolan, Degerfors

Läs mer om Vasaloppets skolutmaning här >

Senaste nyheterna