Christer Majbäck oroar sig över hur ett framtida fluorförbud kommer att påverka såväl arrangörer av skidtävlingar som tävlande.

Christer Majbäck oroar sig över hur ett framtida fluorförbud kommer att påverka såväl arrangörer av skidtävlingar som tävlande.

Majbäck känner oro inför rättvisa inom skidsporten i framtiden

Christer Majbäck, den förre VM- och OS-medaljören, som är ägare av vallamärket Skigo, oroar sig för hur läget ser ut för både vallaproducenter, tävlingsarrangörer och tävlande inför de kommande säsongerna med tanke på hur Internationella skidförbundet, FIS, har hanterat frågan om ett förbud mot fluor i skidvalla och hur man ska kunna kontrollera det.
– Jag är positiv till ett förbud om det går att säkerställa en 100 procent säker mätmetod. Men om inte det går bäddar det för fusk. Det är en fara för hela sporten, säger Majbäck.

Christer Majbäck har efter sin egen framgångsrika aktiva lagt sin energi på vallaföretaget Skigo där han är VD och huvudägare. Majbäck är kritisk till hur beslutsgången kring införandet av ett framtida fluorförbud har gått till.

– Man borde först sett till att ha en 100 procent säker maskin innan framtagen innan beslut. Hela hanteringen av frågan har varit oprofessionell, säger Majbäck

Som bekant så har FIS infört ett fluorförbud som man sedan skjutit framför sig då man inte hunnit eller kunnat ta fram tillförlitlig testutrustning. I somras kom FIS med beskedet att det som gäller för kommande säsong är enligt med de EU-regler som fastställdes 4 juli 2020, att ämnet PFOA är begränsat till 25 ppb (parts per billion) i fluorprodukter.

– Det är de direktiven vi som tillverkare har haft och har att förhålla oss till, säger Majbäck.

Majbäck säger också att det kommer att innebära svåra utmaningar för både stora och små arrangörer av skidtävlingar, att kunna hantera ett förbud.

– Jag vill verkligen framhålla att jag inte är bakåtsträvande. Vi har ju tagit fram en fluorfri linje och är positiva till ett framtida fluorförbud men… verkligheten i dag är en annan. Finns det inte några fullt fungerande mätmetoder bäddar det för fusk. Det är en fara för hela sporten, säger Majbäck.

– Vi har fått information från flera landslag att våra fluorfria produkter står sig bra mot andra tillverkares. Men det är bara att konstatera att det endast är i extrema fall fluorfria produkter kan mäta sig, som till exempel vid extremt låg luftfuktighet i alperna. I alla andra förhållanden är det en lång väg att vandra, fastslår Majbäck.

Christer Majbäck berättar att tester visar att på ett lopp över 15 kilometer så skiljer det i snitt fem minuter med en vallning med eller utan fluor.

– Bland de experter som jag pratat med så är det ingen som tror på att man kan få fram testutrustning som är 100 procent tillförlitlig. Jag tror framtiden är att vi producenter av valla följer de lagar som är fastställda och att det får styra vilka produkter som kan och får användas precis som all övrig industri, säger Majbäck.

– Det viktiga är att vi vet vem den riktiga segraren är efter lopp, på ansvarsfullt sätt. Gärna med fluorfri vallning i framtiden för min del, avslutar Majbäck.

Senaste nyheterna

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare. – Åkarna ser potentiale...
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...