Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Redan 9-10 oktober blir det full fart på snö i Mora när Mora Ski Festival arrangeras.

Redan 9-10 oktober blir det full fart på snö i Mora när Mora Ski Festival arrangeras.

Mora bjuder på tidig säsongspremiär på snö – med landslagsstjärnor till start

Redan 9-10 oktober blir det tävlingar på sparad snö i Mora.
Det är IFK Mora skidklubb som tillsammans med Mora Biathlon bjuder in till tävlingar i både längdåkning och skidskytte med flera världsstjärnor på plats - men det bjuds också på tävlingar för ungdomar.
– Åkare som Maja Dahlqvist, Oskar Svensson, Anton Persson och Calle Halfvarsson är redan klara, säger IFK Mora skidklubbs ordförande Tomas Bredberg.
Tävlingarna kommer sändas live via Aftonbladet TV.

Tävlingarna genomförs på sparad snö på Mora Skidstadion och Structor Mora Biathlon Arena i Hemusområdet. Det kommer arrangeras flera olika lopp under lördag 9:e och söndag 10:e okotober. Snön har sparats från förra vintern på snöfabriken i Oxberg. IFK Mora skidklubb såg till att den täcktes med bark tidigt i våras.

– Runt 3000 kubik beräknas vara kvar när barken tas bort dagarna innan tävlingarna, berättar IFK Mora skidklubbs ordförande Tomas Bredberg och fortsätter:

– Banan som vi lägger ut snön på blir 800 meter lång och är väldigt publikvänlig. Man kommer kunna följa åkarna på hela varvet när man är på skidstadion. Bredden på banan blir sex meter samt vissa partier blir ännu bredare. Vi kommer lägga ut en tjocklek av 50 centimeter av snön.

På lördagen blir des sex olika tävlingar fördelat på damer och herrar. Först ut är en 100 meters sprint som körs som knockoutsprint, där åkarna slår ut varandra. Efter en prolog så går de 16 bästa vidare till finaler.

– 100 meters sprinten är öppen för alla juniorer och seniorer och den körs i fristil, informerar Bredberg.

Efter sprinten blir det ett inbjudningslopp i längdåkning med masstart över 4,5 kilometer för både damer och herrar som körs i fristil och med max 20 åkare i respektive klass. Sedan följer ett inbjudningslopp i skidskytte. Också då med max 20 åkare i respektive klass. Även för skidskyttarna blir masstart över 4,5 kilometer. Det är fyra skjutningar och varje bom ger ett varv på en kort straffrunda.

– Vi kommer få hit aktiva från såväl längdlandslaget som skidskyttelandslaget. Givetvis åker också de bästa åkarna från våra egna klubbar, IFK Mora SK och Mora Biathlon, berättar Bredberg.

Falun Borlänges Maja Dahlqvist, Oskar Svensson och Anton Persson kommer till start och så också Sågmyras Calle Halfvarsson. Fler landslagsstjärnor väntas också lämna klartecken för den tidiga snöpremiären i Mora.

På söndagen blir det sedan också längdtävlingar för såväl barn, ungdom, junior och senior.

– Mora Ski Festival ska ses som en manifestation för längdskidåkning och skidskytte, där vi är med och ökar intresset för dessa folkkära sporter. Tanken är att arrangemanget ska bli årligen återkommande och att vi ska utveckla det år för år, säger Tomas Bredberg och fortsätter;

– En mycket viktig del i detta evenemang är att vi har tävlingar för såväl elit, barn och ungdomar.

Under helgen kommer man bland annat kunna besöka längdlandslagets vallatrailer i guidade visningar och titta in i landslagets rullande ”Ski Lodge” där åkarna vilar upp sig mellan racen i världscupen. Det kommer också finnas ett restaurangtält samt vallnings-, kost- och träningsinformation från leverantörer till skidsporten på plats.

Senaste nyheterna