Den norska landslagsåkaren Martin Löwström Nyenget har varit instängd i en lägenhet i Italien i mer än två veckor.

Den norska landslagsåkaren Martin Löwström Nyenget har varit instängd i en lägenhet i Italien i mer än två veckor.

Norsk landslagsåkare instängd i Italien – i snart tre veckor

När norske landslagsåkaren Martin Löwström Nyenget kom till det norska landslagslägret i Livigno, Italien, så började han snart må illa. 30 augusti konstaterades att han smittats av Covid-19.
Sedan dess har han varit instängd i en lägenhet i mer än två veckor.
– Det går bra, men jag måste erkänna att det blir långa dagar, berättar 29-åringen för Langrenn.com.

Efter det positiva testet i slutet av augusti placerades Löwström Nyenget i en lägenhet inom gångavstånd från hotellet där den norska landslagskompisar bodde. De har nu åkt vidare till Lavazè men Martin har inte fått lämna lägenheten på mer än två veckor.

Löwström Nyenget tror att han blev smittad på resan mellan Norge och Livigno. Lyckligtvis blev ingen annan i det norska landslaget sjuk.

– Att bara jag har blivit smittad är ett bevis på att vi har varit duktiga med rutinerna, säger Löwström Nyenget till Langrenn.com och berättar vidare;

– Jag hade sju dagar med kontinuerlig feber. Utöver det var det vanliga förkylningssymtom med matt kropp och täppt näsa. Så jag kände definitivt av det. Att jag fått en dos vaccin hjälpte nog mig att inte bli så dålig. Den senaste veckan har jag inte haft några symptom.

Han har haft nära kontakt med norska landslagets medicinska team och tillsammans har de, efter erfarenheter från andra som toppidrottare som har fått Covid-19, att det är klokt att ta några extra säkerhetsdagar innan man börjar träna igen.

De italienska reglerna sätter också ett effektivt stopp för både eventuella träningsplaner och hemresan innan han kan presentera ett negativt test.

– När jag testade positivt på PCR-testet satte de italienska myndigheterna mig i isolering i tio dagar. Idealet hade naturligtvis varit att komma hem, men det var inte möjligt. Nu är statusen den att jag kan gå åka om jag testar negativt på ett PCR-test. Jag gjorde ett test i tisdags, men det var fortfarande positivt. Virusrester kan finnas kvar ett tag. Nu är förhoppningen att jag testar negativt på måndag. Då har jag varit isolerad i 19 dagar, säger Martin.

Skulle det testet mot förmodan också vara positivt kan det bli ytterligare fyra dagar i isolering, men efter tre veckor kan de italienska myndigheterna inte längre hålla honom i isolering.

Efter det att den norska landslagstruppen åkte vidare till Lavazè tidigare i veckan har Martin inte längre haft någon från det norska teamet som kunnat hjälpa honom med praktiska saker.

– Jag skriver inköpslistor och försöker planera inköpen. Jag har ett litet kök med en spis och ett kylskåp, så det är lite begränsat vad du kan laga för mat. Jag har fåtthjälp med inköp under hela perioden.

Bilen som han körde för att ta PCR-testet för två veckor sedan finns kvar i Livigno.

– Ingen annan ville komma nära den, så det är min biljett härifrån, säger Martin till Langrenn.com och skrattar.

Kan du hålla humöret uppe?
– Jag är lyckligtvis en person som inte gräver ner mig. Jag lyckas se positivt på saker och ting. Men alla som tränar varje dag vet att det är långt ifrån optimalt att få en månad utan någon träning. Läget är långt ifrån idealiskt. Som tur är, är det ett tag till vintern, säger Martin.

Har du ändrat dina mål för säsongen efter det som nu hänt?
– Nej, de står fast. Målet är att ta sig till OS och vinna ett lopp i världscupen. Jag har varit med om några tuffa sjukdomsperioder tidigare och har några knep för hur jag ska komma i form.

Löwström Nyenget gör sitt andra år i det norska A-landslaget. I februari 2020 hade han bästa tid under Ski Tour 2020-jaktstarten i Östersund och tog då sin första världscupseger.

 

Senaste nyheterna

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare. – Åkarna ser potentiale...
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...